Οι Αγγλοι κάνουν τεμενάδες στον «σουλτάνο» Ερντογάν

Μπαράζ επαφών με βασίλισσα Ελισάβετ και Τερέζα Μέι θα έχει σήμερα ο ΤαγίπΑπό τη 
Νεκταρία Καρακώστα

Με… τεμενάδες στον «σουλτάνο» αλλά και με οικονομικά – γεωπολιτικά ζητήματα (ανάμεσά τους η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, στην κορυφή της ατζέντας) αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στο Λονδίνο. Σήμερα ο Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Στόχος και των δύο χωρών είναι η ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας τους (σ.σ.: το 2017 οι διμερείς συναλλαγές ανήλθαν στα 15,8 δισ. ευρώ), την ώρα που το ρολόι για την έξοδο της Βρετανίας από την «αγκαλιά» της Ευρώπης μετρά αντίστροφα. Οπως έγινε γνωστό, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 η Βρετανία έχει πουλήσει στην Τουρκία όπλα αξίας άνω του 1 δισ. λιρών, ενώ, σύμφωνα με άρθρο της «Daily Sabah», η Βρετανία θα μπορούσε να αποτελέσει στο εξής τη στενότερη σύμμαχο της Τουρκίας στη Δύση, αντικαθιστώντας τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο BBC, ο Ερντογάν πήρε θέση για την κίνηση Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία, επισημαίνοντας πως η ακύρωσή της θα προκαλέσει νέα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, ενώ σε ομιλία του σε βρετανικό think tank δεν παρέλειψε να απειλήσει ανοιχτά την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως, αν η Λευκωσία συνεχίσει τις «μονομερείς ενέργειες», στην Ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξει θέμα ασφάλειας στην περιοχή!

Την ίδια ώρα, ο νέος πρέσβης της Βρετανίας στην Αγκυρα Ντόμινικ Τσίλκοτ δείχνει να προσδένεται στο «άρμα Ερντογάν», δηλώνοντας στη «Χουριέτ» ότι η χώρα του έχει «μεγάλο σεβασμό και κατανόηση» στις απόψεις της Τουρκίας όσον αφορά τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού στη Συρία (YPG) και χαρακτηρίζοντας «βέβαιη» τη συμμετοχή του αυτοεξόριστου ιμάμη Γκιουλέν στο πραξικόπημα του 2016.

Οι Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους!

Χθες Κούρδοι φοιτητές «στοχοποίησαν» την αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου που κατευθυνόταν προς το Ρέντιγκ, ενώ και στο Chatham House του Λονδίνου ο Ερντογάν έγινε δεκτός από διαδηλωτές με πλακάτ που εικόνιζαν το πρόσωπό του με τη λέξη «τρομοκράτης» να καλύπτει τα μάτια του.
Σήμερα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Index on Censorship και η International Freedom of Expression Exchange οργανώνουν συγκέντρωση στο Λονδίνο υπέρ της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Mένει να φανεί αν η Μέι θα θίξει σήμερα στον «σουλτάνο» ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της ζητούν πολλές φωνές από το εσωτερικό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα