Οσμή προδοσίας στο deal με τα Σκόπια

Το μήνυμα Τσίπρα στον Ζάεφ παραμονές της συνάντησής τους, οι συσκέψεις με Κοτζιά – Καμμένο και η επαφή με ΤουσκΣτην τελική ευθεία εισέρχεται η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, που όλα δείχνουν ότι τείνει να καταλήξει σε προδοσία εφόσον υπάρξει εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας. Για την ώρα πάντως τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια εμφανίζονται να χαμηλώνουν τον πήχη όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας σύντομα, εν όψει και της αυριανής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων. 

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα φέρεται ότι δηλώνει (news 247) «είμαστε κοντά στην πηγή, αλλά νερό δεν έχουμε πιει ακόμα», στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τα Σκόπια που υποδηλώνει την ύπαρξη εμπλοκής: Οτι δηλαδή «εάν δεν συμφωνήσουν στη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων, δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στο μήνυμα του πρωθυπουργού ωστόσο απουσιάζει ακόμη μια φορά οποιαδήποτε απαίτηση για την απαλοιφή όλων των άρθρων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ στα οποία καταγράφονται αλυτρωτισμοί σε βάρος της Ελλάδας, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο καθώς δείχνει ότι οι όποιες «κόκκινες γραμμές» είχε θέσει η Αθήνα έχουν αρχίσει κι αυτές να ξεθωριάζουν μέσα στην πρεμούρα να μπει η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών παρουσιάστηκε με τη σειρά του επιφυλακτικός στην επίτευξη συμφωνίας, καθώς στην ουσία άφηνε να εννοηθεί ότι στο αυριανό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις. Επανέλαβε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στη γραμμή για σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, κάτι που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ.

Σε αυτό το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου χθες επικράτησε πυρετός συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του Νίκου Κοτζιά αλλά και του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει εξαρχής διαφοροποιήσει τη στάση του εκφράζοντας κάθετη διαφωνία στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την προετοιμασία της Συνόδου στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά με τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας εμφανίστηκε φειδωλός προσπαθώντας να εξηγήσει τη συμμετοχή του κ. Καμμένου και περιορίστηκε να πει ότι «ο πρωθυπουργός συναντά κάθε φορά τους υπουργούς του».

Την ευθύνη στους Σκοπιανούς για ενδεχόμενο ναυάγιο έριξε προκαταβολικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Τα δυο θέματα που έχουν μείνει είναι το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρόκειται για θέματα όχι μικρά, στα οποία η πλευρά των Σκοπίων μέχρι στιγμής επιμένει. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ν.Δ.: Λύση μόνο έπειτα από την αλλαγή του Συντάγματος

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τον χώρο της αντιπολίτευσης για το θέμα των Σκοπίων στο φόντο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων των δύο κρατών. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε κύρωση συμφωνίας είναι η αλλαγή στην πράξη του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει η Ν.Δ., ενώ σφοδρή επίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τα σενάρια που θέλουν προώθηση αποσπασματικής λύσης, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στη γειτονική χώρα για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ξεκαθάρισε ότι «απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους» και μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτή η αλλαγή «όχι απλά θα προβλέπεται, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας». «Η διαφορά μας με την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να πάψουν οι αναφορές του αλυτρωτισμού» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν θέματα με τη λεγόμενη «μακεδονική εθνότητα» και την ιθαγένεια.

«Θα αντιδράσω πολύ έντονα στη Βουλή, εάν έλθει συμφωνία για το Σκοπιανό» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και πρόσθεσε: «Αν περάσει συμφωνία, θα είναι προδοσία. Θα δημιουργηθεί ένα δεύτερο κράτος της Τουρκίας στα βόρεια σύνορά μας. Είναι μονομερής υποχώρηση έναντι των εθνικών συμφερόντων». Τέλος, «εγκληματική» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης λύση η οποία θα δίνει προθεσμία ενός ή δύο ετών στα Σκόπια για να αλλάξουν το Σύνταγμά τους.

Νέοι «χρησμοί» από τον Πάιατ για την ανάκαμψη

«Πανταχού παρών» είναι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και παρεμβαίνει για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ είτε αυτά αφορούν τα γεωπολιτικά είτε τα εξοπλιστικά. Την Παρασκευή ήταν στη Βουλή όταν η Επιτροπή Εξοπλιστικών συνεδρίαζε για την έγκριση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 και χθες βρέθηκε στο 6ο ετήσιο συνέδριο «Exposec DefenseWorld» που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο κ. Πάιατ πολλές φορές έχει χαρακτηρίσει «στρατηγικό εταίρο» την Ελλάδα, αλλά πολλές είναι επίσης οι περιπτώσεις που έχει αναφερθεί στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ετσι και χθες έκανε μια συνδυαστική ομιλία, υποστηρίζοντας ότι «το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις» επιβεβαιώνεται και από το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και προέβλεψε ότι οι επόμενες 100 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, καθώς «θα βγει από το πρόγραμμα επιτήρησης και θα μπει στον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη». Για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ μίλησε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι χάρη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, την επιμονή, τον επαγγελματισμό και τη θυσία στο καθήκον η Ελλάδα απέκτησε και πάλι ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο μέσα στις συμμαχίες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Παρών και ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι «σε θέματα άμυνας και ασφάλειας υπάρχει εθνική γραμμή».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα