«Φάουλ» Κυριάκου στην Ιμβρο

Χαρακτήρισε το νησί «παράδειγμα για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών»Με μια, τουλάχιστον, ατυχή δήλωση, που δεν αντιστοιχεί στα ακριβή ιστορικά και πραγματικά δεδομένα, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ιμβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, δηλώνοντας ότι «η Ιμβρος παραμένει ένα παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο λαών μας». 

Ωστόσο, νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε προβεί σε πιο προσεκτικές διατυπώσεις, τονίζοντας ότι η καλή συνεργασία των τουρκικών Αρχών εκεί με τους ελληνικούς συλλόγους μπορεί να συμβάλει «ώστε η Ιμβρος πραγματικά να γίνει αυτό το οποίο όλοι θέλουμε: Ενα παράδειγμα προς μίμηση ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι η ειρηνική συνύπαρξη «θα πρέπει να είναι ο οδηγός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το μέλλον», καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ξενάγησε τον κ. Μητσοτάκη στο πατρικό του και στο μουσείο που του έχουν αφιερώσει οι κάτοικοι της Ιμβρου. Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επιστροφή Ελλήνων της Ιμβρου τα τελευταία χρόνια στο νησί τους.

Η αύξηση

Είναι ενδεικτικό ότι από 168 εναπομείναντες Ελληνες το 2000, σήμερα στο νησί κατοικούν μόνιμα περισσότεροι από 550. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι επί Ερντογάν -για λόγους δικών του σκοπιμοτήτων- έχει υπάρξει μια ορισμένη βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις των κεμαλιστών.
Καλεσμένος του Οικουμενικού Πατριάρχη (ο οποίος αναμενόταν να πάει μαζί με τον επιχειρηματία και μέγα ευεργέτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αλεξ Πάπας) κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ήταν και ο επιχειρηματίας Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος έχει σημαντική συνεισφορά στο νησί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε την πρωτεύουσα Παναγιά, όπου συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλο, τον έπαρχο Μουχιτίν Γκιουρέλ και τον δήμαρχο Ουνάλ Τσετίν, και τάχθηκε υπέρ της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ιμβρου με τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τη Θάσο, καθώς και με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

«Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει πάρα πολύ καλό στον τουρισμό της Ιμβρου, θα φέρει περισσότερο κόσμο στο νησί, θα φέρει περισσότερους κατοίκους της Ιμβρου προς τα ελληνικά νησιά» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κατά την υποδοχή του στην Ιμβρο ο κ. Μητσοτάκης άκουσε και μια μαντινάδα η οποία, μεταξύ άλλων, έλεγε: «Γλυκοχαράζει η αυγή και πλησιάζει η ώρα, που Κρητικός πρωθυπουργός θα κυβερνά τη χώρα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα