«Στο τραπέζι» συντάξεις και αφορολόγητο

Τα νέα τετ α τετ με τους τροϊκανούς για τα «αγκάθια» της αξιολόγησης. Ξεχωρίζουν ΕΝΦΙΑ, «κόκκινα» δάνεια και πλεόνασμαΤον «καυτό» φάκελο των δημοσιονομικών, ο οποίος περιλαμβάνει τη νέα περικοπή συντάξεων από το 2019, τον χρόνο περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ορίου, τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και τις τυχόν αλλαγές που θα απαιτηθούν στον ΕΝΦΙΑ, θα ανοίξουν σήμερα οι επικεφαλής των δανειστών και η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης. 

Επιπλέον, θα εξεταστούν τα ζητήματα των τραπεζών («κόκκινα» δάνεια, αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό), της Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης, όπου η επιλογή των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων και των γενικών διευθυντών έχει καθυστερήσει σημαντικά και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο.

Η αυλαία των διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για την 4η αξιολόγηση άνοιξε χθες το πρωί, στο ξενοδοχείο «Χίλτον». Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχουν τέσσερα πέντε δύσκολα σημεία», στα οποία θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, αλλά ο ίδιος δήλωσε «πολύ ευχαριστημένος» από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις. Στόχος είναι να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία έως μεθαύριο, Σάββατο, εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Οι προβλέψεις

Οι τεχνοκράτες των δανειστών θα βάλουν σήμερα στο μικροσκόπιό τους τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022 και θα εξετάσουν τη μέχρι τώρα πορεία εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η επίτευξη του στόχου αυτού για φέτος περνά μέσα από ήδη ψηφισμένα σκληρά μέτρα, όπως η πλήρης κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στα τέλη Ιουνίου και ο επανυπολογισμός των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα πρέπει να μην περιορίσει την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.

Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν, πάντως, ότι δεν θα χρειαστούν εκτεταμένες αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών. Από τις διαπραγματεύσεις θα προκύψει, επίσης, αν και πότε θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα που επιδιώκει η κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα