Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία προς τα capital controls

Μπορεί ο Ερντογάν να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση σε Συρία και Παλαιστίνη, και να εμφανιστεί ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο… γίγαντας έχει πήλινα πόδια. Η Τουρκία είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ οικονομολόγοι προβλέπουν ότι, εάν ο Ερντογάν δεν αλλάξει πολιτική, θα υποχρεωθεί να επιβάλει capital controls. Ο οικονομολόγος Ράσελ Νάπιερ υποστηρίζει στη «Neue Zurcher Zeitung» ότι η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει και προσθέτει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια – πράγμα που ο Νάπιερ τονίζει ότι σημαίνει de facto χρεοκοπία.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα. Από τη μεριά του, το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά ότι είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική ακόμα μιας εκλογικής νίκης του Ερντογάν. Την ίδια ώρα, ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, που δικαζόταν στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση 32 μηνών. Ο πρόεδρος Ερντογάν πριν από δύο ημέρες, μιλώντας στο Bloomberg, είχε υπερασπιστεί με θέρμη τον Ατίλα, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα