Τέλος στα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ! Κανονικά οι περικοπές των συντάξεων

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ «άδειασε» τους υπουργούς λέγοντας ότι οι ψηφισμένες μειώσεις θα εφαρμοστούνΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Τέλος στα… παραμύθια που διακινούσαν βουλευτές αλλά και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν αποφυγής ή μετάθεσης των περαιτέρω περικοπών στις συντάξεις έβαλε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ήδη ψηφισμένες μειώσεις συντάξεων θα επιβληθούν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Παράλληλα, απέκλεισε μεν την πιθανότητα να επισπευσθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά κατέστησε σαφές ότι το άκρως επώδυνο μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2020.

«Τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν» τόνισε ο αξιωματούχος μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών, στις οποίες γκρεμίστηκε άλλος ένας κυβερνητικός μύθος: ότι η ανάπτυξη θα φθάσει φέτος το 2,3%. Η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να… ξανακοντύνει την πρόβλεψή της στο 2%-2,1%, όσο δηλαδή είχαν προβλέψει η Κομισιόν και το ΔΝΤ στις τελευταίες εκθέσεις τους.

Οι διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, πάντως, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ. «Το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι πόσο μεγάλη θα είναι η υπέρβαση που θα επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες» πρόσθεσε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» για τις περικοπές συντάξεων και το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου.

Οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου για το ύψος της υπέρβασης θα συνεχιστούν σήμερα.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και οι πιθανές επακόλουθες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, τα εργασιακά και τα ζητήματα της κοινωνικής πρόνοιας (πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2020, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης κ.ά.), οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί πέραν του 2018 ο νόμος Κατσέλη, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι αύριο θα έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία με τους δανειστές.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει για συμφωνία στο θέμα του χρέους έως το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. «Ο χρόνος τελειώνει. Εχουν περιοριστεί οι διαφορές, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν γρήγορα, γιατί υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα με οικονομική βοήθεια» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ασχολούμαστε σε έναν βαθμό με την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης» συμπλήρωσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα