Στη Δικαιοσύνη η Novartis και «αιφνιδιασμός» από Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε το αίτημα για ψήφο και για τους Ελληνες που μένουν στο εξωτερικόΑκρως απογοητευτική ήταν η εικόνα που παρουσίασε χθες η Βουλή, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια για το πόρισμα Novartis τα έδρανα ήταν κενά, ενώ και η συζήτηση διεξήχθη ομολογουμένως σε χλιαρούς τόνους. Μάλιστα, λόγω και της σταδιακής αποχώρησης των κομμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με παρόντες μόνο τους κυβερνητικούς βουλευτές, και δεν υπήρξε το αναμενόμενο «τετ α τετ» Τσίπρα – Μητσοτάκη. 

Πάντως, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε τη Βουλή απαντώντας στο αίτημα Μητσοτάκη για δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, που συνοδεύτηκε και με κατάθεση αιτήματος σχετικής προ ημερησίας συζήτησης, ανακοινώνοντας την κατάθεση νομοθετικής διάταξης για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία για τους Ελληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, μίλησε για ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ αμοραλισμού και κυνισμού από όσους έχουν ταυτιστεί με την καταστροφή της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η έρευνα συνεχίζεται κανονικά από τις δικαστικές Αρχές, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν θα συμμετάσχει σε μια ψηφοφορία «φιάσκο με δέκα κάλπες ντροπής» και πως αρνείται να νομιμοποιήσει «αυτή την αθλιότητα». Εκανε δε λόγο για πολιτική σκευωρία με αφορμή ένα υπαρκτό εταιρικό σκάνδαλο που η κυβέρνηση προσπαθεί «να μετατρέψει σε υποτιθέμενο πολιτικό σκάνδαλο.

Πρόκειται για ωμή παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου» ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «με ανύπαρκτες καταθέσεις στοχοποιήθηκαν 10 πολιτικοί» και στη συνέχεια αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του. Πάντως μαζί με τη Ν.Δ. αποχώρησαν και οι… ψηφολέκτες της, με τον Νίκο Βούτση να ψέγει την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί δεν διέθεσε, όπως είχε δεσμευτεί, δέκα βουλευτές για να συνδράμουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Πάντως, από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία αποχώρησε η αντιπολίτευση, πλην της Χρυσής Αυγής. Τον δρόμο της εξόδου διάλεξαν Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ., ΚΚΕ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Πάντως, όπως αναμενόταν, αποφασίστηκε η αναπομπή του φακέλου Νοvartis στην τακτική Δικαιοσύνη. Κατά τη μυστική ψηφοφορία υπέρ της επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη και για τους «10» τάχθηκε η συμπολίτευση, ενώ η Χ.Α. τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της έρευνας από την προκαταρκτική επιτροπή. Ψήφισαν τελικά και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές, οι Νίκος Νικολόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Γελοιότητες τα περί σκευωρίας

«Ακόμη και στην πυρά να με βάλουν, θα επιμένω ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης» επισήμανε Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε γελοία τη θεωρία περί συνωμοσίας και σκευωρίας από την αντιπολίτευση και έδωσε πληρωμένη απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά, που απείλησε τον ίδιον και την κυβέρνηση με παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Τραμπούκοι και κουτσαβάκια δεν έχουν θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν έχουν θέση καν στην ελληνική κοινωνία. Είναι γραφικές φιγούρες του περασμένου αιώνα» τόνισε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απαντώντας στον κ. Σαμαρά, χωρίς να τον κατονομάσει. «Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω τους λασπολόγους υβριστές μου στα γεμάτα εμπάθεια και μοχθηρία νοσηρά παραληρήματά τους» είπε και καταδίκασε τις απειλές του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «σέβομαι απόλυτα το τεκμήριο αθωότητας, αλλά δεν μπορεί όμως να μετατρέπεται σε τεκμήριο ενοχής για όσους στοχοποιεί για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπερασπίστηκε την τακτική της κυβέρνησης να επιστρέψει η δικογραφία στη Δικαιοσύνη για να κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και σημείωσε πως «αν η υπόθεση Novartis κλείσει με τη μέθοδο της παραγραφής, της αποσβεστικής προθεσμίας, τότε δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες», αφήνοντας αιχμές σε βάρος της Ν.Δ. Αναφέρθηκε και στο νομικό ζήτημα, αν τα φερόμενα ως εγκλήματα έγιναν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων ή επ’ ευκαιρία αυτών. «Είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι στην Ελλάδα στα καθήκοντα του υπουργού περιλαμβάνεται και το λάδωμα» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και αναρωτήθηκε μήπως η «πρεμούρα κάποιων για εκλογές οφείλεται στην αγωνία να διατηρηθεί η επαίσχυντη ασυλία που τους παρέχει το άρθρο 86 του Συντάγματος και στην προσπάθειά τους να μην αποκαλυφτούν οι παράνομες πράξεις τους;».

Το Σύνταγμα

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Παύλος Πολάκης, λέγοντας ότι το πρώτο συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα. «Ο κ. Βενιζέλος και οι προκάτοχοί του έφτιαξαν έναν νόμο που να σας “καθαρίζει”. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. χρεοκοπήσατε τη χώρα και ένα μεγάλο μέρος της χρεοκοπίας οφείλεται στον χώρο της υγείας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και χαρακτήρισε «εμετικό» τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, επειδή οδηγεί σε παραγραφές.

Επιτέθηκε επίσης με δριμύτητα στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ψεύδεται, και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις τιμολόγησης φαρμάκων της Novartis κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, στις χρηματοδοτήσεις «ανύπαρκτων», όπως είπε, sites μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και στο Harvard Project.

Θράσος Στουρνάρα, που μίλησε για εκκρεμότητες μαρτύρων με την Εφορία!

Για σκευωρία σε βάρος τους, που κατέπεσε, έκαναν λόγο οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας και Αδωνις Γεωργιάδης. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, όμως, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του έδειξε να γνωρίζει -ως μη όφειλε- την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη και την Εφορία, κάτι που -αν μη τι άλλο- παραπέμπει σε σκοτεινές πρακτικές.

Οσον αφορά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε ακόμα μία αρχηγική εμφάνιση από το βήμα της Βουλής -κάτι που συνηθίζει, άλλωστε-, καθώς δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, λες και είναι αρχηγός κόμματος, κάνοντας ειδική μνεία στις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και χαρακτηρίζοντας «επιτομή του αλυτρωτισμού» την πρόταση «Μακεδονία του Ιλιντεν» για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Σε ό,τι αφορά την ουσία της χθεσινής Ολομέλειας και την υπόθεση Novartis, ο κ. Βενιζέλος, αφού αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, είπε ότι αρχίζει ο εφιάλτης της κυβέρνησης και σχολίασε: «Ανθρακες ο θησαυρός».

Για «τη μεγαλύτερη σκευωρία στην ιστορία της Μεταπολίτευσης» έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και άσκησε κριτική στην απόφαση της πλειοψηφίας της Προκαταρκτικής Επιτροπής να «νίψει τας χείρας της», όπως είπε .Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος, ως γνωστόν, τυγχάνει της υψηλής προστασίας του Μάριο Ντράγκι, έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια δυσφήμησής του στον… προϊστάμενό του, δηλαδή τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Αντιμετώπισα διεθνή δυσφήμηση από όσους επέλεξαν να διατηρήσουν την ηχώ της συκοφαντίας, όπως για παράδειγμα με την ερώτηση του κ. Κούλογλου προς τον κ. Ντράγκι για το αν έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες σε βάρος μου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα τρία χρόνια που κυβερνάτε, μας διδάξατε την τυραννία της πλειοψηφίας» δήλωσε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης. «Οι πλειοψηφίες αλλάζουν και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα σας ξεχάσουμε» πρόσθεσε. Με αρκετά απειλητικό ύφος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «όποιος είναι εμπλεκόμενος σε αυτήν την ιστορία θα πάει στο δικαστήριο».

Σαμαράς: Μας κατηγορείτε γιατί είχαμε δίκιο

«Εχουν μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, απ’ όπου εξαπέλυσε ακόμη μία φορά μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. «Εγώ θα τον ευχαριστήσω γιατί απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία. Κανένα στοιχείο, μόνος στόχος η προσωπική σπίλωση. Με δέκα κάλπες τότε, με δέκα κάλπες τώρα, στέλνουν τη σκευωρία στην τακτική Δικαιοσύνη» τόνισε και χαρακτήρισε «κακόγουστη θεατρική παράσταση την ανακριτική επιτροπή που αποφάνθηκε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει τίποτα». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, θα επιμείνει και θα καθίσει «στο σκαμνί τους υπευθύνους της σκευωρίας», καθώς -όπως είπε- το οφείλει στη χώρα και την παράταξή του. «Να προσέξετε, δεν γίναμε εμείς όμηροι του Παπαγγελόπουλου και θα σας κάψει ο Παπαγγελόπουλος» σημείωσε.

Σχολιάζοντας γενικότερα την πολιτική κατάσταση, ο κ. Σαμαράς θέλησε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του λέγοντας ότι «δεν είχε αυταπάτες» και προειδοποιούσε την τότε αντιπολίτευση ότι θα ρίξει τη χώρα στα βράχια και θα οδηγήσει σε capital controls.
«Τώρα που ομολογήσατε τις αυταπάτες, έχετε ανάγκη να κατασκευάσετε ενόχους. Μας κατηγορείτε γιατί είχαμε δίκιο» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα επιχειρεί να νομιμοποιήσει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας, «γιατί το όνομα είναι το κατεξοχήν όχημα του αλυτρωτισμού».
Από την πλευρά του, ο άλλος πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος τόνισε ότι «σήμερα, κάποιους μήνες μετά, σας δηλώνω με παρρησία ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του. Εχω, όμως, τον φόβο ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μπορεί να μη συμβεί».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα