Θρυλικό καταφύγιο των Ναζί έγινε μουσείο

Με μεράκι κάτοικοι του Πλατανιά Χανίων αναμόρφωσαν χώρο 8 μ. κάτω από τη γηΘύμησες του παρελθόντος «ζωντανεύουν» στο γερμανικό καταφύγιο στον Ανω Πλατανιά Κρήτης. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του καταφυγίου που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί κατά την περίφημη Μάχη της Κρήτης, στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το καταφύγιο έχει «δέσει» αρμονικά με τα κειμήλια της εποχής -στην πλειονότητα τους από δωρεές ιδιωτικών συλλογών-, διαμορφώνοντας ένα καθηλωτικό περιβάλλον με γερμανικές στολές, σύμβολα του Γ’ Ράιχ, όπλα, ακόμη και θαλάσσιες νάρκες που μεταφέρουν νοερά τον επισκέπτη στο κλίμα της εποχής.

Το μοναδικό αυτό μουσείο βρίσκεται οκτώ μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, έχει μήκος 200 μέτρα και 13 συνολικά θαλάμους.

Καταναγκαστικά έργα

Στις υπόγειες αυτές στοές, που κατασκεύασαν Κρητικοί, οι οποίοι εργάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα, οι Γερμανοί κατακτητές φύλασσαν όπλα και πυρομαχικά. Από το 1942 έως το 1945 μέσα από αυτές τις στοές έφταναν στις βάσεις τους για την αντιαεροπορική κάλυψη της περιοχής.

Μετά το τέλος της Κατοχής, το υπόγειο καταφύγιο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη από τους κατοίκους του Πλατανιά. Το 2010 μια ομάδα εθελοντών με μπροστάρη τον Κυριάκο Λουρανδάκη, και με τη συμπαράσταση του ιερέα του Αγίου Δημητρίου, δίπλα στον οποίο βρίσκεται η είσοδος των στοών, αποφάσισε να ιδρύσει το Πολεμικό Μουσείο του Πλατανιά. «Καταφέραμε και αναδείξαμε έναν θησαυρό. Μια ομάδα ανθρώπων, εθελοντών, βγάλαμε τα χώματα και τα μπάζα, το καθαρίσαμε» δηλώνει ο κ. Λουρανδάκης.

Μάλιστα, οι 13 θάλαμοι του καταφυγίου έχουν διατηρηθεί στην αρχική μορφή τους και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν μοναδικά εκθέματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δωρεές από το εξωτερικό, ιστορικές φωτογραφίες και αντικείμενα της εποχής της Μάχης της Κρήτης. Σε κάποια σημεία υπάρχουν γραμμένα στους τοίχους ονόματα Γερμανών στρατιωτικών που υπηρέτησαν στην περιοχή, γερμανικοί σταυροί και μια σβάστικα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα