Ολες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Η τελική συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών! Τι έρχεται

Τα σενάρια για τις αυξομειώσεις των αντικειμενικών αξιών ανά περιοχή, που θα κρίνουν το μέγεθος της οριστικής επιβάρυνσης

Η Θέση μας: ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΣΩΤΗΡΕΣ»!

Διαβάστε επίσης:

►Πήραν στο κυνήγι τον Μπουτάρη!

►Ομόθυμη καταδίκη από όλο τον πολιτικό κόσμο!

►Κάηκε νωρίς το προδοτικό «Μακεδονία του Ιλιντεν»

►Στο στόχαστρο (?) δολοφόνων μπήκε ο «σουλτάνος»

►Γκρέμισαν όλα τα πρωτόκολλα Χάρι – Μέγκαν!

►Σε ιδεολογικό βέρτιγκο ο Μπακογιάννης

►Θρυλικό καταφύγιο των Ναζί έγινε μουσείο

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έως το Eurogroup του Ιουνίου

Από τον
Στέλιο Κράλογλου

Νερό στο κρασί της αναγκάστηκε να βάλει η κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση και να επιτευχθεί μια πρώτη τεχνική συμφωνία, που δεν περιέχει κάποια ουσιαστική δέσμευση των δανειστών για το χρέος!

Στην κοινή δήλωση της ευρωπαϊκής πλευράς των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο! Με την τεχνική συμφωνία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν τα συμφωνηθέντα του τρίτου Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση των θεσμών αναφέρεται ότι «η συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018. Οι ελληνικές Αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, που τόνισε: «Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι. Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».

Εποπτεία

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει τον δρόμο του. Την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις αρχές Ιουνίου θα κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων, με στόχο στις 15 Ιουνίου να έχουν ψηφιστεί όλες οι απαραίτητες διατάξεις.

Οι εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και το αναπτυξιακό σχέδιο της οικονομίας θα τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Αποστάσεις  από το ΔΝΤ

Αποστάσεις κρατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων δανειστών!
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μιλά μεν για «πρόοδο», αλλά τονίζει ότι «θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την κυβέρνηση από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Εκτός από την κυβέρνηση, ανοιχτούς λογαριασμούς έχει το ΔΝΤ και «με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ». Προειδοποιεί δηλαδή ότι ο χρόνος τελειώνει, αλλά αποφάσεις για το χρέος δεν βλέπει…

«Ψίχουλα» τα αντίμετρα και με αυστηρές προϋποθέσεις!

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν τη διεύρυνση του «πακέτου» των κοινωνικών παροχών και των φοροελαφρύνσεων, πέραν των 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπουν τα αντίμετρα της περιόδου 2018-2019.

Ειδικότερα, η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών προβλέπει τα εξής αντίμετρα (θα εφαρμόζονται υπό προϋποθέσεις και συνδυαστικά με τα συμφωνηθέντα μέτρα της περιόδου 2019-2020):
• Στεγαστικό επίδομα: Θα αρχίσει να χορηγείται από τις αρχές του 2019. Συνολικά θα διατεθούν για τον σκοπό αυτόν 600.000.000 ευρώ, με στόχο οι δικαιούχοι να ανέλθουν έως και το 1.300.000 άτομα, δηλαδή να ωφεληθούν περίπου 500.000 οικογένειες που είναι στο ενοίκιο ή έχουν στεγαστικά δάνεια (οι σχετικοί όροι θα εξειδικευτούν με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης). Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να κυμαίνεται από τα 75 έως και τα 240 ευρώ τον μήνα. Για τη χορήγησή του θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία αναμένεται να κυμαίνονται: α) στα 7.500-8.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, β) έως τα 12.500 ευρώ για ζευγάρι, γ) έως τα 17.000 ευρώ για οικογένειες με ένα τέκνο, δ) στα 20.000-21.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά, ε) έως τα 24.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά (αυτό θεωρείται ότι θα είναι το πλαφόν, ανεξαρτήτως μεγαλύτερου αριθμού προστατευόμενων τέκνων).
• Εφαρμογή του προγράμματος «Βρεφονηπιακή φροντίδα», το οποίο θα έχει ως αντικείμενο την επιδότηση της ίδρυσης, της εξεύρεσης και διαμόρφωσης εγκαταστάσεων και της προμήθειας εξοπλισμού νέων μονάδων βρεφικών, παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών ή της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μονάδων.
• Επέκταση των «Σχολικών γευμάτων».
Αύξηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων.
• Εφαρμογή προγραμμάτων εργασίας για στοχευμένες ομάδες ανέργων.
• Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με 300.000.000 ευρώ.
• Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ή σημαντική μείωσή της για άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
• Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

Επιπλέον, για το 2020 η κυβέρνηση ποντάρει σε μικρή ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%-30% υπό προϋποθέσεις, μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων από 22% σε 20%, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και μείωσή της για εισόδημα έως 65.000 ευρώ.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από το ακριβές ύψος της προβλεπόμενης υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μέτρα-λαιμητόμος με «σφαγή» συντάξεων και εισοδημάτων

Με «σφαγή» των συντάξεων, δραστική μείωση του αφορολογήτου, πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με την ψήφιση ενός νέου «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» για την περίοδο 2018-2022 θα μας… βγάλει από το Μνημόνιο η κυβέρνηση! Το τελικό κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο προβλέπει νέα μέτρα-λαιμητόμο, όπως:

Νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης 2018-2022: Στο νέο πρόγραμμα θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με περικοπές συντάξεων από το 2019 και μειώσεις αφορολογήτου το 2020.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2%-2,1% για φέτος. Στα δημοσιονομικά οι θεσμοί δέχονται πως μετά το 2018 θα υπάρχει μόνιμη μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία μπορεί να δώσει περιθώρια μείωσης της φορολογίας.

Επεκτασιμότητα συλλογικών συμβάσεων: Από τον Αύγουστο θα τεθεί σε ισχύ ξανά η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων (κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές), όταν τα μέλη του εργοδοτικού φορέα που συνυπογράφει τη ΣΣΕ καλύπτουν το 51% του προσωπικού του κλάδου ή του επαγγέλματος.
Διαιτησία και μεσολάβηση: Ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Η διαιτητική απόφαση θα πρέπει να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το στοιχείο αυτό είναι θετικό για τους εργαζομένους, αφού από τα στοιχεία των τελευταίων ετών προκύπτει ανάγλυφα ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και κατά το ήμισυ.

Πιστή εφαρμογή

Ασφαλιστικό – συντάξεις: Θα εφαρμοστούν κατά γράμμα ο νόμος Κατρούγκαλου (συνυπολογισμός και περικοπές στις συντάξεις) καθώς και οι υπόλοιπες νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν βάσει των «ρητρών» του 3ου Μνημονίου.
Θα συνεχιστεί να δίνεται έμφαση στην προσπάθεια διεκπεραίωσης των περίπου 195.000 εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων (75.000 για κύριες, 90.000 για επικουρικές και 30.000 αιτήσεις για εφάπαξ).

Ενέργεια: Προχωρά η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εμπορία και δίκτυα, ώστε οι δύο εταιρίες να διατεθούν προς αποκρατικοποίηση. Επίσης, θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Εντάσσονται και χρέη που «γεννήθηκαν» έως 31/12/2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλύψει και ιδιωτικά χρέη που έχουν ιδιοκτήτες-μέλη εταιριών (π.χ. χρέη επαγγελματιών από στεγαστικό δάνειο κ.λπ.), εφόσον επηρεάζουν τη λειτουργία της επιχείρησης.

Ερχεται νέος ΕΝΦΙΑ το καλοκαίρι για 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες (που «μαγειρεύονται» αυτή την περίοδο) θα υπολογιστεί ο φετινός Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπως συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές! Η εξέλιξη αυτή φέρνει «καλοκαιρινές εκπλήξεις» σε περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού στο τραπέζι παραμένουν, για την ώρα, και το ήπιο και το… εφιαλτικό σενάριο!

Μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.600 ζώνες σε όλη την επικράτεια και στη συνέχεια θα κριθεί η τύχη του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα επηρεάσουν και τις παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Το εφιαλτικό σενάριο «φωτογραφίζεται» από τις εισηγήσεις-σοκ που έχουν γίνει από τους εκτιμητές ακινήτων! Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές, όπως το Πέραμα, η Ελευσίνα, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και η Νίκαια, όπου συναντάμε τιμές ζώνης της τάξης των 600 και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαίνονται σε επίπεδα 40%-50%! Δηλαδή σε δήμους της Αττικής όπως Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ιλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Αχαρνές, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμος, Κιούρκα, Θορικό, Καπανδρίτι, Λαυρεωτική, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Σκάλα Ωρωπού, Πολυδένδρι, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Κινέτα, Πάχη Μεγάρων, Νέα Πέραμος, Οινόη, Φυλή. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, στις περιοχές Αγ. Αθανάσιος, Ασπροβάλτα, Ελ. Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Διαβατά, Καλοχώρι, Σίνδος, Λαγκαδάς, Μενεμένη, Αγγελοχώρι, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Εξοχή, Φίλυρο, Χορτιάτης.
Στα δε ακριβά προάστια ( που θεωρητικά έχουν υποτιμηθεί λόγω κρίσης), όπως η Εκάλη, το Ψυχικό και η Φιλοθέη, προβλέπονται μειώσεις της τάξης του 20%-25%!

Η «ήπια» εκδοχή

Το κλειδί για να μην υπάρξουν ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ είναι οι «χειρουργικές» αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές, ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή η τιμή ζώνης του ακινήτου μπορεί να αυξάνεται χωρίς να αλλάζει ο φόρος. Για παράδειγμα:

• «Φθηνές» περιοχές
Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξης των 550-600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι νέες αξίες θα αυξηθούν αλλά στόχος θα είναι να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ (αύξηση 20%-30%), για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750-850 ευρώ οι αξίες μπορούν να αυξηθούν στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (αύξηση της τάξης του 20%). Και στην περίπτωση αυτή ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

• Ακριβές περιοχές
Αν αυξηθεί η τιμή ζώνης σε ένα πολύ ακριβό προάστιο όπου η σημερινή τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα στη συγκεκριμένη περιοχή θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο ποσό φόρου, αφού για τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

• Μείωση αντικειμενικής αξίας
Σε κάποιες περιοχές όπου θα υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι πολύ πιθανόν να μη μειωθεί καθόλου ο ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, σε μια περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αν η τιμή ζώνης προσγειωθεί στα 3.600 ευρώ (μείωση 11%), ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 9,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα