Τζουζέπε Κόντε: Ο άγνωστος νέος Ιταλός πρωθυπουργός

Καθηγητής Δικαίου και τεχνοκράτης ο 54χρονος που αναλαμβάνει τα ηνία της «πιο δύσκολης κυβερνητικής συμμαχίας»Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη 

Και το όνομα αυτού… Τζουζέπε Κόντε! Ο λόγος για τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον νέο επικεφαλής της «πιο δύσκολης κυβερνητικής συμμαχίας», όπως δικαιολογημένα πολλοί αναλυτές έχουν ήδη χαρακτηρίσει την πολιτική ένωση του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και της Λέγκας του Βορρά.

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του ονόματος του προέδρου της νέας κυβερνητικής συμμαχίας, αν και το όνομα είχε διαρρεύσει λίγες ώρες νωρίτερα, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, διά στόματος του αρχηγού του Μ5S, του Λουίτζι ντι Μάιο. «Ο Τζουζέπε Κόντε είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας, ο οποίος προέρχεται από περιφερειακή περιοχή της χώρας μας, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και μεγάλη ηθική ισχύ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο.

Λίγο αργότερα, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, από τη δική του μεριά ο γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι τόνιζε ότι η νέα κυβέρνηση θα βάλει στο επίκεντρο της δράσης της την εργασία, την ασφάλεια και τη μείωση των φόρων.
Απευθυνόμενος στην ανησυχούσα γηραιά ήπειρο, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται», προσθέτοντας, πάντως, ότι «έστω και αν η χώρα θα σεβαστεί όσο γίνεται περισσότερο τις σχετικές δεσμεύσεις, η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη». «Θα είναι μια κυβέρνηση της ελπίδας και του μέλλοντος, αλλά όχι υποχωρητική» κατέληξε ο γραμματέας της Λέγκας.

Στόχος, βέβαια, του Σαλβίνι δεν ήταν άλλος από το να απαντήσει και στις ανησυχίες των αγορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, με τη διαφορά τους έναντι των αποδόσεων των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.
Την επιχείρηση «καθησυχασμού των αγορών» καλείται να φέρει εις πέρας, λοιπόν, ο 54χρονος Τζουζέπε Κόντε, ένας σχετικά άγνωστος καθηγητής Δικαίου με πενιχρή έως ανύπαρκτη πολιτική εμπειρία, που ήδη ο Τύπος αντιμετωπίζει ως «τεχνοκράτη». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα