Ηλεκτρονική ψήφος

Η τεχνική λύση που τρέμουν να προτείνουνΑπό τον
δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια κούρσα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιο κόμμα είναι το «δημοκρατικότερο» σχετικά με τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Με ιδιαίτερα άστοχο τρόπο τα ΜΜΕ αναφέρονται στο θέμα ως «δικαίωμα ψήφου του απόδημου Ελληνισμού». Κάνουν δυο μεγάλα λάθη: αφενός, δεν αφορά γενικά τη Διασπορά μας, αφού πρέπει να είσαι Ελληνας πολίτης για να ψηφίζεις (υπάρχουν εκατομμύρια Ελληνες στη Διασπορά που -δυστυχώς- δεν είναι πολίτες της Ελλάδος), και, αφετέρου, προφανώς και έχει δικαίωμα κάθε Ελληνας πολίτης να ψηφίζει! ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ για να ψηφίζουν δεν έχουν όσοι διαμένουν στο εξωτερικό.

Κανένα όμως συστημικό κόμμα που ψευδομάχεται για την ψήφο των Ελλήνων μεταναστών δεν έχει τολμήσει να προτείνει μία πιο αφαιρετικά τεχνική λύση, την οποία όμως τρέμουν λόγω του «τσουνάμι δημοκρατίας» που θα προκαλέσει: Υλοποίηση δυνατότητας ηλεκτρονικής ψήφου, όχι μόνο για τους Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και για τους κατοίκους της χώρας μας. Ακαριαία λύνεται το πρόβλημα για απομακρυσμένη ψήφο, χωρίς δαπανηρές και πιθανά διαβλητές λύσεις τύπου «επιστολικής ψήφου» ή κάλπες στα προξενεία μας. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε αντικατάσταση του τρόπου που πραγματοποιούνται οι εκλογές τώρα με τις παραδοσιακές κάλπες και τα εκλογικά κέντρα, αλλά σε συμπληρωματική χρήση του ηλεκτρονικού μέσου για την ψήφο.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα συμμετέχουν στις εκλογές θα αυξηθεί εντυπωσιακά. Με τη νέα τεχνολογία στην Πληροφορική να καλπάζει, το αδιάβλητο των ηλεκτρονικών εκλογών εξασφαλίζεται πλήρως, κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Η παραπάνω πρόταση δεν είναι κάτι καινούργιο, ιδίως στον κόσμο της τεχνολογίας από όπου προέρχομαι. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πολυδισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Facebook, έχει αναφερθεί πολλές φορές σε χρήση της πλατφόρμας του στο μέλλον ώστε η δημοκρατία να λειτουργεί με ηλεκτρονικό μέσο.

Γιατί, όμως, τα ελληνικά κόμματα δεν τολμάνε να το καταθέσουν ως άποψη; Λόγω της ισηγορίας που θα φέρει ως δικαίωμα. Σταδιακά θα καταργηθούν οι εξουσίες της Βουλής, σε περίπτωση που είναι ιδιαίτερα εύκολο να προκαλέσεις ψηφοφορία για οποιοδήποτε θέμα. Ο εφιάλτης των συστημικών πολιτικών θα υλοποιηθεί: Κάθε πολίτης θα είναι και βουλευτής, το έθνος και ο λαός θα αποκτήσουν τεράστια άμεση ισχύ. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η εξέλιξη της δημοκρατίας θα είναι μέσω της δυνατότητας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και εύχομαι ολόψυχα αυτή η σημαντική αλλαγή στο πολίτευμά μας -που θα το φέρει πολύ κοντά στον αρχαίο αθηναϊκό τρόπο λειτουργίας της άμεσης δημοκρατίας- να ξεκινήσει από τη χώρα μας, με μπροστάρηδες τους δεξιούς.

*Διδάκτωρ πληροφορικής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα