Πρέσινγκ από Μέρκελ σε Τσίπρα – Ζάεφ για Σκοπιανό

Τηλεφώνησε στους δύο πρωθυπουργούς για να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών. Συνεχίζει τις επαφές στις ΗΠΑ ο Ν. ΚοτζιάςΣε στενό «μαρκάρισμα» έχει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες της με τους ηγέτες της Ελλάδας και των Σκοπίων ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών στο Σκοπιανό, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο για την επίλυση του ονοματολογικού.

Το τηλεφώνημα της κυρίας Μέρκελ στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Σκοπιανό ομόλογό του διέρρευσε από πηγή της γερμανικής Καγκελαρίας και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου. Εγινε τη Δευτέρα και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζήτησε με τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ τις πτυχές του ονοματολογικού, ενθαρρύνοντας και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό τα νέα δεδομένα.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δεν ασκούνται πιέσεις για την επίλυση του Σκοπιανού. «Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το θέμα των Σκοπίων δεν τέθηκε στη συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο, αλλά με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ. Σήμερα, πάντως, θα μονοπωλήσει τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Κοτζιάς με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λίγες ώρες πριν από τη νέα «τριμερή» με Ντιμιτρόφ και Νίμιτς.

Στο τετ α τετ που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κοτζιάς μπορεί να μη συζήτησε το Σκοπιανό, αλλά έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ζητώντας την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά αλλά και τα γερμανικά όπλα σε βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων γειτονικών χωρών.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έθιξε το θέμα αυτό «πατώντας» στις αντιδράσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ για την Τουρκία. Μάλιστα, το Κογκρέσο προωθεί νομοσχέδιο με στόχο την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Αγκυρα και πολλοί είναι οι γερουσιαστές που ζητούν να μην παραδοθούν τα F-35 στη γειτονική χώρα μας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα