Κρυφές νέες μειώσεις στις συντάξεις

Το μεγάλο κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ που δρομολογεί οριζόντιες (!!!) περικοπές για το 2019

Σκόπιμα καθυστερούν τον επανυπολογισμό των ποσών επειδή δεν βγαίνουν τα νούμερα

Παρακάμπτουν την προσωπική διαφορά και αγνοούν τις εισφορές 13ου και 14ου μισθούΗ Θέση μας: Παραβίαση πολιτεύματος

Διαβάστε επίσης:

►Ξαφνική περιπέτεια υγείας για Παυλόπουλο

►«Εκτόξευση» για τη μαύρη τρύπα στα 343,74 δισ.

►Τρίτο «όχι» από τους Τούρκους για τους δύο Ελληνες ομήρους της Αδριανούπολης

►Εκθεση ιδεών το περιβόητο σχέδιο για την ανάπτυξη!

►Πρέσινγκ από Μέρκελ σε Τσίπρα – Ζάεφ για Σκοπιανό

►«Ανοιξαν» τα μηχανογραφικά

►Ακίνητα: Κοψοχρονιά (!) στα χέρια διεθνών funds

 
 

Υπουλο χτύπημα στους συνταξιούχους

Ετοιμάζουν νέες, παράνομες, οριζόντιες μειώσεις, που θα ξεπερνούν και το 18% (!), παρακάμπτοντας τον νόμο Κατρούγκαλου

Αντί του επανυπολογισμού, η κυβέρνηση δρομολογεί σιωπηρά νέες, παράνομες, οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις για το 2019 (πολύ μεγαλύτερες από το 18% επί της προσωπικής διαφοράς!), παρακάμπτοντας τον νόμο Κατρούγκαλου, για να καλύψει τις συμφωνηθείσες με τους θεσμούς περικοπές για του χρόνου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, όπως καταγγέλλει το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ Κώστας Νικολάου.

Το μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ σε νέο άρθρο του υποστηρίζει ότι οι υφιστάμενες συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί στα «κρυφά». Η κυβέρνηση δεν δίνει τα στοιχεία στους συνταξιούχους επειδή τα… νούμερα -σε σχέση με τα ποσά που έχει δεσμευτεί να «κοπούν» από το συνταξιοδοτικό σύστημα το 2019- δεν βγαίνουν!

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η κυβέρνηση προχωρά στις εξής «παραβάσεις», ούτως ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που φαίνεται ότι δημιουργεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων, τον οποίο η ίδια (!) νομοθέτησε:

1η: Παρακάμπτει τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), ο οποίος επιβάλλει τον επανυπολογισμό και δημιουργεί τις προσωπικές διαφορές.
2η: Θέτει απευθείας σε εφαρμογή τον νόμο 4472/2017 (μειώσεις των προσωπικών διαφορών έως 18% την 1η Ιανουαρίου 2019) χωρίς να προηγηθεί ο επανυπολογισμός και να έχουν καταχωριστεί οι προσωπικές διαφορές στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων.
3η: Στερεί στους συνταξιούχους τη δυνατότητα να ελέγξουν εάν έγιναν ορθά οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, στερώντας τους το έννομο δικαίωμα περί ασκήσεως ένστασης.
4η: Ηδη έχουν παραβιαστεί οι χρονικές προθεσμίες του ν. 4387 και οι αποφάσεις του Τ. Πετρόπουλου, οι οποίες ορίζουν ότι «ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ως τελική οριστική εικόνα θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 να έχει ολοκληρωθεί».

«Η παραβίαση των χρονικών ορίων σε συνδυασμό με τη δήλωση Πετρόπουλου ότι τα νέα ποσά των συντάξεων θα μαθευτούν μετά τις μειώσεις για το 2019», σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «αποτελούν την απόδειξη ότι δεν θα προκύψει επανυπολογισμός αλλά παράνομες οριζόντιες περικοπές. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις την 1/1/2019 δεν θα είναι ανάλογα με τις προσωπικές διαφορές έως 18% αλλά πολύ περισσότερο». «Στήνεται μια νέα τραγωδία», συνεχίζει, «εάν τις συγκρίνουμε με τον δήθεν επανυπολογισμό των επικουρικών, οι οποίες μειώθηκαν παράνομα έως και 50%»!

Ο λόγος για τον οποίο οι αριθμοί -σε σχέση με τις δαπάνες που έχει προσυμφωνήσει η κυβέρνηση να «κοπούν» από τις συντάξεις το 2019- δεν βγαίνουν με τον επανυπολογισμό τους κρύβεται πίσω από τον ρόλο που διαδραματίζουν στο τελικό ποσό οι ασφαλιστικές εισφορές του 13ου και του 14ου μισθού. Ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι κατά τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα πρέπει να προστεθεί σε αυτές ένα επιπλέον ποσό, λόγω υπέρτερων ασφαλιστικών εισφορών του 13ου και του 14ου μισθού. Τα ποσά αυτά, πάνω κάτω, καλύπτουν τις προσωπικές διαφορές».

Σημειώνεται ότι οι εισφορές του 13ου και του 14ου μισθού προσαυξάνουν στις νέες συντάξεις το ανταποδοτικό μέρος κατά 16,66% και στις ήδη καταβαλλόμενες κατά 0,25% για κάθε έτος ασφάλισης.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα