Ποιοι εταίροι προσωπικών εταιριών δικαιούνται έκπτωση στις εισφορές

Τη δυνατότητα έκπτωσης επί των ασφαλιστικών εισφορών τους έχουν οι εταίροι προσωπικών εταιριών, οι οποίοι δεν ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και λαμβάνουν αμοιβές για υπηρεσίες διαχειριστή (ή αμοιβές ως μέλη διοικητικών συμβουλίων Ανώνυμων Εταιριών).Σε νεότερη εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση εταίρου προσωπικής εταιρίας ο οποίος δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και παράλληλα λαμβάνει αμοιβές ως διαχειριστής σε άλλη εταιρία (ΕΠΕ ή ΙΚΕ) ή ως μέλος Δ.Σ. Α.Ε., οι οποίες φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, «οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής εταιρίας που είναι μέλος».

Στην περίπτωση εταίρου προσωπικής εταιρίας που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και παράλληλα λαμβάνει αμοιβές ως διαχειριστής σε άλλη προσωπική εταιρία (ΟΕ ή ΕΕ), οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από την εταιρία από την οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, «οι αμοιβές ομόρρυθμου εταίρου που είναι διαχειριστής στην ομόρρυθμη εταιρία για τις υπηρεσίες διαχειριστή προς την εταιρία φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Εάν ο εταίρος αυτός δεν ασκεί ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ομόρρυθμης εταιρίας, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές των λοιπών εταίρων μη διαχειριστών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα