«ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ» ΣΚΕΨΕΙΣ

Η Ακροδεξιά, ο δημόσιος λόγος και η έννοια του εθνικισμούΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Ηευρωπαϊκή Ακροδεξιά εδοξάσθη κρυπτόμενη» κατέληγα στο χθεσινό άρθρο και διακεκριμένος συνάδελφος -τη γνώμη του οποίου εκτιμώ- με ρώτησε: «Δηλαδή, τι προτείνεις; Να δώσουμε βήμα στους φασίστες;» Βρήκα το ερώτημά του εξαιρετικά ενδιαφέρον. Απαντώ: Οι φασίστες είχαν βήμα σε όλη την Ευρώπη, όπου διεξήχθησαν εκλογές. Είχαν βήμα στη Γαλλία του Διαφωτισμού. Είχαν βήμα στη Γερμανία του ορθολογισμού. Είχαν βήμα στην Ολλανδία του φιλελευθερισμού. Και, όπου τους δόθηκε βήμα, κατέγραψαν αξιοσημείωτη μεν επίδοση για τα δεδομένα τους, ωστόσο τελικώς δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν την εξουσία. Ούτε η Λεπέν στη Γαλλία ούτε ο Βίλντερς στην Ολλανδία ούτε η Εναλλακτική στη Γερμανία.

Κατέρρευσαν, γιατί οι απόψεις τους δοκιμάστηκαν στον δημόσιο διάλογο. Εχουν μεν καθαρές θέσεις για το Ισλάμ και τους μετανάστες -φόβος-, δεν έχουν όμως καθόλου θέσεις για την οικονομία. Και στην Ελλάδα, αν ρωτήσεις τη Χρυσή Αυγή για την οικονομία, θα σου απαντήσει κάτι νεφελώδη για την εθνική αυτάρκεια – αντιγραφές από βιβλία του Μεταξά.

Μόλις απομακρύνθηκε λοιπόν το μαύρο σύννεφο της κρίσης από την Ευρώπη, απομακρύνθηκε και η γοητεία της Ακροδεξιάς. Δεν εξέλιπε, απομακρύνθηκε όμως. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, οι υπερσυντηρητικές ιδέες αποκλείονται από τον δημόσιο διάλογο. Ερώτημα: Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της απαγόρευσης; Πρώτον, η Χρυσή Αυγή κατέγραψε ποσοστό 10% στις ευρωεκλογές του 2014. Δεύτερον, στις σημερινές δημοσκοπήσεις, τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. συγκεντρώνουν συνολικά 17%! Τρίτον, σύμφωνα με έρευνα της «Διανέοσις», η άποψη «Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», από 44% πέρυσι, εκτοξεύτηκε στο 55% φέτος, ενώ η άποψη «οι μετανάστες είναι πρόβλημα» φτάνει το 80%.

Ερώτημα: Αφού ο ακροδεξιός λόγος είναι αποκλεισμένος από τα ΜΜΕ, γιατί ο ακροδεξιός λόγος κυριαρχεί; Μήπως γιατί η απαγόρευση απέτυχε; Μήπως πλέον η Χρυσή Αυγή και τα λοιπά κομματίδια είναι απλώς μικρά υποσύνολα ενός ευρύτερου υπερσυντηρητικού ρεύματος που διατρέχει την κοινωνία; Μήπως ο ακραίος λόγος «έσπασε» την απαγόρευση των συστημικών ΜΜΕ και διατρέχει διάσπαρτος και ασύντακτος όλα τα κοινωνικά δίκτυα;

Το ξαναγράφω κι ας ακούγομαι αιρετικός: Θα υποστεί μεγάλη ήττα η πολιτική ορθότητα στις επόμενες κάλπες. Τελείωσε η μπογιά των παλαιών απαντήσεων. Οπως τελειώνει και η μπογιά της αρνητικής φόρτισης της έννοιας «εθνικισμός». Εάν κοσμοπολιτισμός είναι οι χυδαίες λέξεις Μπουτάρη κατά Ελλήνων, τότε οι απλοί Ελληνες αναζητούν υπερηφάνεια και ταυτότητα αλλού. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, έβρισκαν την ταυτότητά τους στη Ν.Δ. Αλλά η Ν.Δ. είναι σήμερα 70% φιλελεύθερη και 30% πατριωτική, ενώ έπρεπε να ήταν το αντίθετο. Υποστηρίζω μετά πάθους ότι η Κεντροδεξιά πρέπει να αφαιρέσει τη συντηρητική ατζέντα από τα άκρα, όπως έκανε ο Ρούτε στον Βίλντερς, την τελευταία εβδομάδα των εκλογών.

Υποστηρίζω ότι ο εθνικισμός, όπως περιγράφεται στην «Ασκητική» του Καζαντζάκη με τη «θητεία στη ράτσα», στα κείμενα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ακόμη και στον λόγο του αιμοσταγούς Αρη στα Πεζούλια (μιλά για «φυλή», «πατρίδα», «θρησκεία», «οικογένεια»), δεν έχει καμία σχέση με τον φασισμό των ναζί. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να τον χαρίζουμε στους επιτήδειους εμπόρους της μισαλλοδοξίας. Αν γίνομαι αντιληπτός…

YΓ.: Κοντεύει τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ και η δίκη της Χ.Α. συνεχίζεται…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα