Στο Βατικανό ο Βαρθολομαίος για τον διάλογο με τους καθολικούς

Θα συναντηθεί αύριο (για έκτη φορά από το 2013) με τον Πάπα ΦραγκίσκοΤη Ρώμη θα επισκεφθεί σήμερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο του θεολογικού διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η πατριαρχική επίσκεψη χαιρετίζεται ως ακόμη μία απόδειξη της κοινής πορείας στο μονοπάτι του διαλόγου και της αδελφοσύνης ρωμαιοκαθολικών και ορθοδόξων.

Εκτενείς αναφορές στο ταξίδι του Πατριάρχη έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στον ιταλικό Τύπο. Ο κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει προσευχή, που έχει προγραμματιστεί για τις 6.30 το απόγευμα, στην Εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων στη Ρώμη και θα προσκυνήσει τα λείψανα των αγίων Φιλίππου και Ιακώβου που φυλάσσονται εκεί.

Ρώμη και Κωνσταντινούπολη δείχνουν ότι έχουν εδραιώσει έναν στέρεο δίαυλο επικοινωνίας όχι μόνο στο πλαίσιο του θεολογικού διαλόγου αλλά και σε θέματα περιβάλλοντος ή κοινωνικών κρίσεων, όπως είναι το προσφυγικό, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον Πάπα Φραγκίσκο. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί επισήμως πέντε φορές από το 2013 ως σήμερα, κάτι που καταδεικνύει ότι η παλαιά και η νέα Ρώμη έχουν τη διάθεση, ανεξάρτητα από τις βαθιές θεολογικές και εκκλησιαστικές διαφορές που τις χωρίζουν και τα εμπόδια που είναι ευδιάκριτα στον διμερή θεολογικό διάλογο ορθοδόξων και ρωμαιοκαθολικών, να συντηρούν πορεία σύγκλισης. Αυτό διαπιστώθηκε από την κοινή παρουσία των δύο προκαθημένων στη Λέσβο τον Απρίλιο του 2016, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν την υφήλιο για την προσφυγική κρίση.

Ο κ. Βαρθολομαίος ενδέχεται να μεταβεί ξανά στην Ιταλία στις 7 Ιουλίου και να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Μπάρι, όπου βρίσκονται τα λείψανα του αγίου Νικολάου. Η νέα συνάντηση του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εντάσσεται στο πλαίσιο της συνάντησης που οργανώνει το Βατικανό με τους προκαθημένους των Εκκλησιών στη Μέση Ανατολή για την ειρήνη στην περιοχή.

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα