Φωτιά! Τα 2 ευρώ αγγίζει η αμόλυβδη

Η υπερφορολόγηση έχει εκτινάξει τις τιμές των καυσίμων. Ο ΣΕΕΠΕ πάντως δεν βλέπει μεγάλες αυξήσειςΒαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν άλλη μία φορά οι οδηγοί οχημάτων, καθώς η αμόλυβδη αγγίζει τα 2 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 1,85 ευρώ ανά λίτρο, με τις πραγματικές τιμές σε κάποια νησιά να αγγίζουν ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Στα Δωδεκάνησα επίσης η βενζίνη τιμάται 1,768 ευρώ το λίτρο, στη Σάμο 1,743 ευρώ, στην Ευρυτανία 1,724 ευρώ, στο Λασίθι 1,702 ευρώ κ.ο.κ. Το λεγόμενο «καπέλο» σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης είναι στα 22 λεπτά το λίτρο.

Ενα από τα τεράστια προβλήματα που απασχολεί την αγορά των πετρελαιοειδών είναι η υπερφορολόγηση των καυσίμων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φιγουράρει μόνιμα στις τρεις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. Παρά τις έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο να μειώσει τους φόρους, που εκτοξεύουν την τελική τιμή του καυσίμου, καθώς υπάρχει ανάγκη για αύξηση των εσόδων.

Η λιανική

H διοίκηση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), πάντως, υποστηρίζει ότι οι λιανικές τιμές των καυσίμων δεν έχουν ακολουθήσει τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν σημειωθεί από τα μέσα του 2017 έως σήμερα στις διεθνείς τιμές τόσο του αργού όσο και των προϊόντων του. Ο ΣΕΕΠΕ υποστηρίζει ότι «το αργό Μπρεντ από τον Ιούλιο του 2017 έχει αυξηθεί κατά 6%-70%, ενώ οι διεθνείς τιμές πετρελαιοειδών και συγκεκριμένα της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων κατά 4%-50%. Συνυπολογίζοντας ότι στο ίδιο διάστημα το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου, αλλά και ότι ο ΦΠΑ ενισχύει την επιβάρυνση, προκύπτει ότι το συνολικό χονδρικό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ομως, οι λιανικές τιμές στην αντλία, όπως τις παρακολουθεί το Παρατηρητήριο Τιμών, δεν έχουν ακολουθήσει αυτή την αύξηση του κόστους. Είναι προφανές ότι έχει σημειωθεί μείωση του περιθωρίου κέρδους στο λιανικό επίπεδο, δηλαδή το κέρδος που αφορά το κομμάτι Επιχειρήσεις Εμπορίας, Μεταφορείς και Πρατηριούχοι».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα