Επιασε πάτο η οικονομία της Τουρκίας

Στριμωγμένος στα σχοινιά ο «σουλτάνος» λόγω κατάρρευσης της λίρας! Να αλλάξει νόμισμα θέλει το ψευδοκράτος στην ΚύπροΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σεισμό» με οικονομικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις προκαλεί πλέον στην Τουρκία η διαρκής κατρακύλα του εθνικού νομίσματος της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές. H τουρκική λίρα κατέγραψε και χθες σημαντικές απώλειες έναντι του δολαρίου, με την ελεύθερη πτώση της αξίας της να φτάνει πια το 21% από την αρχή του 2018!

Οι οίκοι αξιολόγησης σήμαναν συναγερμό, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως η πτώση της λίρας βρίσκεται πια κι επίσημα στην ατζέντα των παγκόσμιων αγορών και πολλοί είναι εκείνοι που δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες αναδυόμενες αγορές, λόγω του τουρκικού ρίσκου. Την ίδια ώρα, τουρκικές επιχειρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Κωνσταντινούπολη, βιώνουν ήδη τον αντίκτυπο, και οι μαγαζάτορες δηλώνουν πως περιμένουν να γίνουν οι εκλογές, με την ελπίδα να δουν ξανά κίνηση στα καταστήματά τους.

Βόμβα στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί έριξε χθες και ο Τουφάν Ερχουμάν, ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, που δεν απέκλειε μιλώντας σε δημοσιογράφους το ενδεχόμενο «να περάσουμε σε άλλο νόμισμα»!

«Ο προϋπολογισμός έχει ανατραπεί εξαιτίας της συνεχούς υποτίμησης της λίρας και βιώνουμε προβλήματα που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας» δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους, κάνοντας τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έντρομα, να μεταδώσουν την είδηση και να αναρωτηθούν: «Εγκαταλείπει το τουρκικό νόμισμα η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου;»

Με τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, και με τις απώλειες της λίρας, που έχουν διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των Τούρκων πολιτών – ψηφοφόρων, δυνητικά να μπορούν να αποτελέσουν κακό οιωνό για τις πιθανότητες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου, ο «σουλτάνος» αρκετές φορές επιχείρησε να… επέμβει στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Αλλωστε, ήδη χαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων» από τους επενδυτές, καθώς επίμονα ζητεί τη μείωσή τους προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού.

Χθες πάντως, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια κατά 3 μονάδες, προχωρώντας σε μια αποφασιστική κίνηση προκειμένου να «φρενάρει» την κατρακύλα της λίρας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που έχει διαταραχθεί από τις παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα