Πόσο κόβονται οι συντάξεις!

Στο φως το πραγματικό ύψος των περικοπών, όπως προέκυψε από τις υπηρεσίες ΙΚΑ 

Απώλειες – σοκ μέχριο και 438 ευρώ! Ερχεται Αρμαγεδδών το 2019


Νέα απόφαση – βόμβα του ΣτΕ γκρεμίζει τον νόμο Κατρούγκαλου Η Θέση μας: Οι θεωρητικοί του ενδοτισμού

Διαβάστε επίσης:

►Απειλές Ρουβίκωνα στον Μητσοτάκη

►Επιασε πάτο η οικονομία της Τουρκίας

►Πόρισμα- σοκ βάζει φωτιά στη δικαιοσύνη

►Ραντεβού μίας ώρας Καραμανλή – Μεϊμαράκη

►Γερμανική νάρκη με πρόσχημα τα πλεονάσματα

Συντάξεις: Στο φως το πραγματικό ύψος περικοπών

Αυθεντικά παραδείγματα (από υπηρεσίες του ΙΚΑ) υπολογισμού με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου

Τις καταγγελίες που θέλουν τις συντάξεις μακροπρόθεσμα να μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα και τις μειώσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί για το 2019 να φαίνεται ότι στο τέλος θα υπερβούν το 18% ενίσχυσε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, υποστηρίζοντας με τη σειρά του ότι «ο επανυπολογισμός των συντάξεων ήδη έχει γίνει»!

Παράλληλα, από την ομοσπονδία δόθηκαν αυθεντικά παραδείγματα υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Κατά τη διάρκεια του 25ου συνεδρίου της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ο κ. Θεοδωρίδης, σχετικά με τις νέες μειώσεις των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 (όπως προβλέπεται από τον ν. 4472 του 2017), τόνισε ότι «αφορούν κατά κύριο λόγο τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων (όσων εκδόθηκαν έως τις 12 Μαΐου 2016), που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (!), και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».

Πάνω από 18%

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας με τη δήλωση αυτή ενίσχυσε τις καταγγελίες του μέλους της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου (τις ανέδειξε η «δημοκρατία» στο χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της), ο οποίος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει επανυπολογίσει τις συντάξεις αλλά δεν δίνει τα στοιχεία στους συνταξιούχους, ούτως ώστε οι περικοπές τελικά να είναι μεγαλύτερες από το 18% επί της προσωπικής διαφοράς για να ικανοποιηθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (2,5 δισ. ευρώ μείωση από τις δαπάνες της Κοινωνικής Ασφάλισης το 2019)».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εκτίμησε ότι οι συντάξεις σε βάθος δεκαετίας θα μετατραπούν σε προνοιακές παροχές, αφού από το 2026 και μετά η χρηματοδότησή τους θα γίνεται μόνο από τις εισφορές, χωρίς συμμετοχή του κρατικού κορβανά (η κρατική χρηματοδότηση θα περιοριστεί στην εθνική σύνταξη). «Ο Ελληνας συνταξιούχος», τόνισε, «πρέπει να αγωνιστεί ή να αποδεχτεί συντάξεις που θα κυμαίνονται από 200 έως 700 ευρώ και με δακτυλοδεικτούμενους τους “υψηλοσυνταξιούχους” των 1.000 ευρώ».

Επιδότηση 2.082.800 ευρώ σε οκτώ φορείς και «γκρίνια» από όσους μένουν εκτός

Στη χορήγηση επιδότησης ύψους 2.082.800 ευρώ προς οκτώ συνταξιουχικούς φορείς προχωρά το υπουργείο Εργασίας, παρά τις αντιδράσεις άλλων αντιπροσωπευτικών οργανώσεων σε σχέση με τον τρόπο επιλογής των «τυχερών».

Με απόφαση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, «για την άμεση αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών και μέχρι την έκδοση της απόφασης με την οποία καθορίζονται οι δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην κατανομή, τα κριτήρια, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος ελέγχου της ορθής διαχείρισης των ποσών, αποδίδεται στις αναφερόμενες ομοσπονδίες και συλλόγους ποσό ανάλογο με τον αριθμό των συνταξιούχων μελών από τον λογαριασμό που κατατίθεται το ποσό της προβλεπόμενης μηνιαίας εισφοράς 0,20 ευρώ, η οποία παρακρατήθηκε το έτος 2017 υπέρ συλλογικών οργάνων συνταξιούχων από τις κύριες συντάξεις».

Το ποσό της επιδότησης κατανέμεται ως εξής: 450.000 ευρώ στην Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, 49.000 στην Ομοσπονδία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 100.000 στην Ομοσπονδία Στρατιωτικών, 90.000 στην Ομοσπονδία Αποστράτων Σ.Α., 1.350.000 στους συνταξιούχους ΙΚΑ, 32.000 στον φορέα των δικηγόρων, 2.300 στους συμβολαιογράφους και 9.000 ευρώ στον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής.

Επισημαίνεται ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο πίνακας με τους δικαιούχους συνταξιοδοτικούς φορείς (αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι).
Το γεγονός αυτό προκαλεί τις αντιδράσεις άλλων συνταξιουχικών φορέων (όπως ο ΕΝΔΥΣΥ), οι οποίοι δεν ανήκουν στους «τυχερούς» της προσωρινής λίστας δικαιούχων επιδότησης.

ΣτΕ: Νέα απόφαση «βόμβα» υπέρ των τραπεζοϋπαλλήλων!

Ακόμη μία «βόμβα» στον νόμο Κατρούγκαλου και στα θεμέλια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση βάζει η Δικαιοσύνη μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με νέα απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει την ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), η οποία ζητούσε να μην καταργηθούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα τα οποία είχαν θεμελιωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του ν. 4387 του 2016.

Μετά τα τρία «ραπίσματα» που δέχτηκε πρόσφατα η κυβέρνηση από το ΣτΕ αλλά και από το Μισθοδικείο (έκριναν αντισυνταγματικό το σύστημα διαμόρφωσης εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, κάλεσαν την κυβέρνηση να καταβάλει εντός οκτώ μηνών τα αναδρομικά στους αποστράτους και χαρακτήρισαν παράνομες τις περικοπές στους δικαστικούς), η ηγεσία της ΟΤΟΕ έκανε γνωστό ότι «με την υπ’ αριθμ. 935/2018 (νέα) απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκε η ψευδοερμηνευτική εγκύκλιος του υπ. Εργασίας με την οποία έγινε προσπάθεια να καταργηθούν ακόμα και θεμελιωμένα δικαιώματα τραπεζοϋπαλλήλων».

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, το ΣτΕ αποδέχτηκε ότι ισχύουν οι ρυθμίσεις των καταστατικών του ΤΕΑΠΕΤΕ (πρώην Εμπορική Τράπεζα), του ΤΑΠΤΠ (Alpha Bank) και του ΛΑΚ (Τράπεζα Αττικής) βάσει των οποίων «το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, χωρίς να απαιτείται ταυτοχρόνως ούτε η συμπλήρωση του προβλεπόμενου σχετικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε η αποχώρηση από την υπηρεσία».

Αρα, από την πρώτη ανάλυση της απόφασης του ΣτΕ προκύπτει ξεκάθαρα ότι ως πρόσωπα που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής έως τις 12 Μαΐου του 2016 νοούνται -και- όσοι τραπεζοϋπάλληλοι (των εν λόγω ασφαλιστικών ταμείων) έχουν συμπληρώσει μόνο τον απαιτούμενο από τις οικείες καταστατικές διατάξεις χρόνο ασφάλισης -κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία- και εξακολουθούν να εργάζονται. Στο ίδιο πλαίσιο, με την απόφαση του ΣτΕ φαίνεται ότι λήγει οριστικά το θέμα που είχε προκύψει για τους ασφαλισμένους του τέως ΤΕΑΠΕΤΕ σε σχέση με τη θεμελίωση του δικαιώματος στον φορέα αυτόν με 30 έτη υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας (το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι θεωρείται θεμελιωμένο το δικαίωμα μεταξύ άλλων και με την προϋπόθεση αυτή).

Η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι με βάση τη νέα απόφαση του ΣτΕ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές και τροποποιήσεις σχετικών άρθρων των πρόσφατων μνημονιακών ασφαλιστικών νόμων, καθώς και των υπουργικών αποφάσεων ή των ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Η ηγεσία της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων αναμένει και τις άλλες αποφάσεις του ΣτΕ για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων του νόμου Κατρούγκαλου, τονίζοντας: «Η τελευταία απόφαση αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του τραπεζικού κλάδου και έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζομένους που αφορά».

Απειλούν με μηνύσεις Αχτσιόγλου και Πετρόπουλο

Στην υποβολή μηνύσεων και αγωγών σε βάρος της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου θα προχωρήσει η ηγεσία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) εφόσον μέσα σε έναν μήνα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν καταφέρουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα των 240.000 εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Η καθυστέρηση στην έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης φτάνει τα δύο χρόνια και έως πέντε έτη απαιτούνται σε πολλές περιπτώσεις για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων, αναφέρεται στο εξώδικο το οποίο απέστειλε το ΕΝΔΙΣΥ, χθες, στην κυρία Αχτσιόγλου και στον κ. Πετρόπουλο. Συνολικά, σήμερα σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 240.000 συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και εφάπαξ.

Οπως επισημαίνεται στο εξώδικο του ΕΝΔΙΣΥ προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο, «παρά το γεγονός ότι έχει περάσει διάστημα τριών μηνών έως δύο ετών στις κύριες συντάξεις, καθώς υπάρχουν και διαστήματα ειδικά στις επικουρικές, που πολλές φορές φτάνουν και τα πέντε έτη, παρά τις συνεχείς επισκέψεις και συνεχείς οχλήσεις μας στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης».
Η καθυστέρηση στην έκδοση των οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων έχει οδηγήσει, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, πολλούς από τους πολίτες που βρίσκονται στην «αναμονή» σε δεινή οικονομική θέση και σε ψυχολογική κατάπτωση.

Δείτε παρακάτω τα παραδείγματα στον πίνακα:

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα