Ο Τραμπ ακύρωσε τη σύνοδο ειρήνης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Περίεργη απόφαση του Αμερικανού προέδρου, την ώρα που η Πιονγιάνγκ κατέστρεφε πεδίο πυρηνικών δοκιμώνΑπό την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Με μια επιστολή στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε τελικά χθες την πολυαναμενόμενη ιστορική Σύνοδο Κορυφής που θα γινόταν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, επικαλούμενος την «τεράστια οργή και φανερή εχθρικότητα» από την πλευρά του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας!

«Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του. «Δυστυχώς, δεδομένης της τεράστιας οργής και της φανερής εχθρικότητας που επεδειξε η πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση μετά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε στενός συνεργάτης του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αποκάλεσε τον αντιπρόεδρο Πενς «πολιτικό ανδρείκελο», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του -ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να καταλήξει σαν τη Λιβύη- «βλακώδεις». Είχε προηγηθεί σειρά εμπρηστικών δηλώσεων από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, το οποίο επανειλημμένα ανέφερε ότι επανεξέταζε τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στη Σύνοδο Κορυφής. Η πλέον πρόσφατη ήταν αρκετά απειλητική, καθώς καλούσε τις ΗΠΑ να αποφασίσουν εάν θα γινόταν «μια συνάντηση σε αίθουσα συσκέψεων ή μια πυρηνική αναμέτρηση»!

Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνάντησής του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Μόλις έγινε γνωστή η ματαίωση της Συνόδου, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και κορυφαίους υπουργούς. Πάντως, λίγες ώρες πριν ο Τραμπ λάβει την απόφασή του το καθεστώς της Πιονγιάνγκ προχωρούσε σε καταστροφή του πεδίου πυρηνικών δοκιμών. Μπροστά σε αρκετούς δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης, αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας ανατίναξαν τουλάχιστον τρεις σήραγγες, κτίρια παρακολούθησης, ένα μεταλλικό χυτήριο και χώρους διαβίωσης στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκι-ρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι Αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι η καταστροφή του πεδίου υπόγειων πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα