Υποπτα «δωράκια» από την τρόικα στην κυβέρνηση

Τι συμφωνήθηκε στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών: Δεν μειώνεται το αφορολόγητο το 2019, ίσως αυξηθεί ο κατώτατος μισθόςΑπό τον
Μάριο Ροζάκο

Tέλος στην πιθανότητα να εφαρμοστεί η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019, παρά το σχετικό «παράθυρο» που υπάρχει στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, έβαλε Ευρωπαίος αξιωματούχος στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες σχετικά με την τεχνική συμφωνία Ελλάδας – δανειστών. Η ενημέρωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, περιελάμβανε άλλες δύο καλές ειδήσεις: Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν από την προσεχή χρονιά και ότι ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου και θα μπορεί να αυξηθεί, αλλά «αυτό πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο», όπως έσπευσε να προσθέσει.

Πιο αναλυτικά, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών τόνισε ότι η επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου κατά έναν χρόνο, δηλαδή από το 2019 αντί για το 2020, «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι», δεδομένου πως «όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τόσο το 2018 όσο και το 2019, ενώ από το 2020 θα έχει αυξητική τροχιά, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγικότητα». Μάλιστα, επισήμανε ότι «ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να χρειαστεί κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο».

Ερωτηθείς για τους δύο βασικούς στόχους του υπουργείου Εργασίας για τη μεταμνημονιακή περίοδο, σημείωσε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν, αλλά από το 2019 (όχι αμέσως μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου το καλοκαίρι, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση). Διευκρίνισε δε πως η επαναφορά τους δεν αποτελεί «ανατροπή ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων», διότι η Ελλάδα είχε δεσμευτεί να αναστείλει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μόνο για όσο χρονικό διάστημα θα υπαγόταν στα Μνημόνια. Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τον καθορίζει μετά το τέλος του προγράμματος και αναγνώρισε ότι ύστερα από μια πολυετή βαθιά κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μισθοί μειώθηκαν κατά 25%, είναι λογικό να πάρει αυξητική πορεία.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η αναπροσαρμογή θα πρέπει να γίνει «στον σωστό χρόνο, με δεδομένο ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλή και ο κατώτατος μισθός της είναι ήδη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα (4η αξιολόγηση, χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία) στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ενισχυμένη εποπτεία, αν υπάρξει ελάφρυνση χρέους

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες δεν έδωσε μόνο ευχάριστες ειδήσεις.
Επισήμανε ότι τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης είναι στενά και, μολονότι εκτίμησε πως η ελληνική πλευρά θα ανταποκριθεί, ξεκαθάρισε πως όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τα μέσα Ιουνίου, ώστε οι θεσμοί να συντάξουν έως τις 18-19 Ιουνίου την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, που θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η Γερμανία και το ΔΝΤ θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τη μεταξύ τους απόσταση στο θέμα του ελληνικού χρέους στο περιθώριο της συνόδου των G7 την προσεχή Πέμπτη στον Καναδά. Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επανέλαβε ότι «εφόσον η χώρα μας λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει αυστηρότερη εποπτεία» και σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας» που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο αξιωματούχος φάνηκε επίσης να προβληματίζεται για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οταν ρωτήθηκε για την υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ που απομένει από την 3η αξιολόγηση, απάντησε ότι αναμένεται θετική έκθεση από τους θεσμούς για την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όμως για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα στοιχεία θα δοθούν στις 4 Ιουνίου και συμπλήρωσε αιχμηρά: «Θα είναι απογοητευτικό να επιστρέψει το 1 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα του ESM».

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα