Η Ρώμη πάγωσε τις σκέψεις για νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων

Σε βαθιά κατάψυξη, εξαιτίας της ιταλικής κρίσης, μπήκαν τα σχέδια για νέες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων καλπάζουν ξανά σε απαγορευτικά επίπεδα. Τόσο τα ομόλογα της χώρας μας όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών «κοκκίνισαν» χθες, επιβεβαιώνοντας πόσο ευάλωτη παραμένει η Ελλάδα σε διεθνείς αναταράξεις και πόσο δύσκολο είναι να επιστρέψει σε καθεστώς ομαλής αποκλειστικής χρηματοδότησης από τις αγορές.

Η πόρτα της εξόδου στις αγορές με νέο δεκαετές ομόλογο στα τέλη Αυγούστου, όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση, δείχνει πλέον ερμητικά κλειστή. Επιπλέον, η δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα κατάπιε και τους σχεδιασμούς για έκδοση νέων ελληνικών τίτλων μικρότερης διάρκειας στα τέλη Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Χθες το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε μια ανάσα από το 5% και τελικά έκλεισε στα 4,77%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου και σημειώνοντας αύξηση 50 μονάδων βάσης σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή.

Η απόδοση του πενταετούς επίσης γύρισε στον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στο 3,93%, ενώ πολύ πάνω από το 4% κινήθηκε το επταετές. Η αναταραχή στις αγορές λόγω της ιταλικής κρίσης, σε συνδυασμό με την υπόθεση της Folli Follie, λύγισε χθες και το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο οποίο ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 738,08 μονάδες με πτώση 2,32%, σημειώνοντας νέα χαμηλά έτους.

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα