Ψηλαφώντας σκοτάδι και φως

Mια ολονύχτια παράσταση της Αποστολίας Παπαδαμάκη στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα με την πανσέληνο του ΙουλίουΡεπορτάζ
Γιώτα Βαζούρα

Από το σκοτάδι στο φως» στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα της Πελοποννήσου. Η διεθνούς φήμης διακεκριμένη χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη μάς προσκαλεί στην πανσέληνο του Ιουλίου, δηλαδή στις 28 προς τις 29 Ιουλίου, σε μια μυσταγωγική παράσταση με φόντο το εκπληκτικό αρχιτεκτονικό θαύμα της Αρχαίας Ελλάδας -έργο του Ικτίνου-, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία της Πελοποννήσου.

Πρόκειται για την ολονύχτια διαδραστική performance με τίτλο «From darkness to light», η οποία -όπως μας εξήγησε η εμπνεύστριά της, η κυρία Παπαδαμάκη- επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, αλλά και με τα όνειρα και τη φαντασία, μέσα από τον χορό και τη μουσική. Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» θα φιλοξενήσει κάτι αντίστοιχο στη μακραίωνη ιστορία του.

Το πρώτο μέρος της διαδραστικής παράστασης -το οποίο έχει και ελεύθερη είσοδο- είναι ανοιχτό στο κοινό και απευθύνεται σε όλους τους θεατές, ενώ το δεύτερο για το οποίο απαιτείται διανυκτέρευση, θα αρχίσει τα μεσάνυχτα, θα ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες και προϋποθέτει την εκ των προτέρων συμμετοχή. Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί η κυρία Παπαδαμάκη, ήδη τα δύο τρίτα των θέσεων έχουν συμπληρωθεί. «Το πρώτο μέρος, το οποίο τελειώνει με την ανατολή της πανσελήνου, θα λάβει χώρα σε σημείο μπροστά από τον ναό, με φόντο το ίδιο το ιερό, εκεί όπου υπάρχουν διάφορα ευρήματα, τα οποία, αν και έχουν ταυτοποιηθεί, δεν έχουν τοποθετηθεί στον ναό» σχολιάζει η κυρία Παπαδαμάκη.

«Σε αυτόν τον χώρο θα δράσουν οι συντελεστές, δηλαδή οι μουσικοί και οι χορευτές, όσοι πρόκειται να διανυκτερεύσουν αλλά και οι επισκέπτες θεατές που θα περιδιαβαίνουν εκείνη την ώρα τον χώρο, μαγνητισμένοι από οτιδήποτε τους τραβάει την προσοχή. Με ενδιαφέρει πολύ οι θεατές να μην είναι στατικοί, να μην κάθονται δηλαδή σε μια θέση. Θέλω να αποτελούν και αυτοί μέρος της παράστασης, χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο» επισημαίνει.

Ιδιαίτερα σημαντική σε αυτήν την ολονύκτια διαδραστική παράσταση είναι και η μουσική, που έχει συνθέσει ο βραβευμένος καλλιτέχνης Τρύφων Κουτσουρέλης. Ο ταλαντούχος συνθέτης έχει γράψει μια ενδιαφέρουσα μουσική, ένα site specific sound installation, το οποίο θα συνοδεύει όλες τις δράσεις της βραδιάς.

«Εχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ηχοτοπίο ονείρων. Οταν θα αποχωρήσουν οι πολλοί θεατές, όλη η ομάδα θα μεταφερθεί στον χώρο του ύπνου. Και εκεί θα υπάρχει μια ηχητική εγκατάσταση με μουσική η οποία είναι βασισμένη στα λεγόμενα “κύματα θ”, τα οποία παρατηρούνται στα αρχικά στάδια του ύπνου. Ακόμη στο σημείο θα έχει τοποθετηθεί ένα κουτί ονείρων, στο οποίο καθένας από τους συμμετέχοντες θα έχει γράψει σε χαρτί ένα από τα αγαπημένα του όνειρα. Εγώ, λοιπόν, όλο το βράδυ θα ανοίγω το κουτί και θα διαβάζω τα όνειρα στους ανθρώπους που θα διανυκτερεύσουν εκεί».

• Info: Η βιωματική παράσταση με τίτλο «From darkness to light» της διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη θα δοθεί στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στην Πελοπόννησο, στις 28 προς 29 Ιουλίου.

«Η ισχύς, το κάλλος και η αρμονία»

Οπως λέει η Αποστολία Παπαδαμάκη, η έμπνευση γι’ αυτή τη συγκεκριμένη παράσταση, η σύλληψη της οποίας έγινε πριν από περίπου δύο χρόνια, ήταν τα ίδια τα χαρακτηριστικά του ναού, δηλαδή η ισχύς, το κάλλος και η αρμονία. «Ο χώρος ενεργειακά αλλά και από φυσικής ομορφιάς είναι ένα αριστούργημα» σχολιάζει η κυρία Παπαδαμάκη. «Ο ναός βρίσκεται στη μέση του πουθενά, σε ύψος 1.130 μέτρων, ενώ τριγύρω του δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Το μέρος είναι σχεδόν παρθένο. Θυμάμαι ότι, όταν πριν από δύο χρόνια το επισκέφτηκα για πρώτη φορά, είχα εντυπωσιαστεί. Και αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι όσες φορές έχω βρεθεί εκεί είναι γεμάτο από ξένους. Ελπίζω η παράσταση αυτή να κάνει το μνημείο γνωστό σε περισσότερο κόσμο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα