Εκβιασμοί των δανειστών (λόγω Ιταλίας) σε Ελλάδα!

Εκφράζουν ανησυχίες, πλην Τσακαλώτου που επιμένει σε «καθαρή έξοδο» από το ΜνημόνιοΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Στη γραμμή της «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο επιμένει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ισχυρίστηκε χθες ότι «τα γεγονότα στην Ιταλία δεν μας δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες» και ότι «προχωράμε στην καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, όπως ακριβώς την έχουμε προγραμματίσει».

Αντιθέτως, ο επικεφαλής των ελεγκτών της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε πως «η κρίση στην Ιταλία έχει επηρεάσει την ελληνική αγορά ομολόγων κι αυτό δεν βοηθά ούτε το κράτος ούτε τις εταιρίες και τις τράπεζες», ενώ και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράουχ προειδοποίησε ότι «οι χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα είναι πολύ ευάλωτες στην αλλαγή κλίματος στην αγορά, όταν βγουν από το πρόγραμμα».

Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στον Καναδά, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται μεθαύριο. Μάλιστα, οι επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ αναμένεται να έχουν αύριο συνάντηση αφιερωμένη στη χώρα μας.

Ωστόσο, το Βερολίνο δεν βιάζεται για την επίτευξη συμφωνίας, όπως έδειξε και η χθεσινή δήλωση του κ. Σολτς, ότι «θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου». Πάντως, αναγνώρισε ότι «οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Μιλώντας χθες σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Κοστέλο ζήτησε εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες αποπληρωμής τα επόμενα πέντε ως 10 χρόνια, και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε βάθος πέντε ως 10 ετών. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να μην αναστρέψει συμφωνημένες πολιτικές και εκτίμησε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία «μαξιλαριού» διαθεσίμων, για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Εν τω μεταξύ, στην προσφυγή σε προληπτική γραμμή εμμένει ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως προκύπτει από χθεσινή έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα