Παρενέργειες της ηλιοθεραπείας

Πώς αποφεύγονται φωτογήρανση, πανάδες, εγκαύματα και μυκητιάσειςΑπό τη
Ρίτα Μελά

Ηφωτογήρανση, οι πανάδες, το ηλιακό έγκαυμα και οι μυκητιάσεις είναι μερικά μόνο από τα δυσάρεστα του καλοκαιριού που μπορούμε να τα αποφύγουμε με τα σωστά ρούχα και αντηλιακά. Σύμφωνα με τον Μάρκο Μιχελάκη, δερματολόγο – αφροδισιολόγο στον ΕΔΟΕΑΠ, η σωστή χρήση αντηλιακών, ο κατάλληλος ρουχισμός, η πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στον δερματολόγο, όταν παρατηρούμε βλάβες του δέρματος ιδιαίτερες και επίμονες, βοηθούν ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, η χρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς τη σωστή προστασία προκαλεί τη λεγόμενη φωτογήρανση, που σημαίνει πρόωρη γήρανση του δέρματος, το οποίο γίνεται πιο τραχύ, εμφανίζει έντονες ρυτίδες και χάνει τη σφριγηλότητά του.

Οι πανάδες είναι αυτές οι ενοχλητικές κηλίδες που το χρώμα τους κυμαίνεται από καφετί έως πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο. Εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες και κυρίως στο πρόσωπο. Βέβαια, εκτός της ηλικιακής ακτινοβολίας, ορμονικά αίτια, κληρονομική προδιάθεση, κάποια φάρμακα και μερικά συστατικά καλλυντικών παίζουν σημαντικό ρόλο για την πρόκλησή τους. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, ιδιαίτερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, το οποίο αρχικά εμφανίζεται με κοκκίνισμα και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί με πιο έντονη μορφή, με την παρουσία φυσαλίδων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ηλιακό έγκαυμα, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Οσον αφορά τη φωτοδερματίτιδα, αυτή είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού ορισμένων χημικών ουσιών που περιέχονται σε καλλυντικά ή, ακόμη, της χρήσης αρωμάτων που βάζουμε στο δέρμα, με συνέπεια η έκθεσή του στον ήλιο να προκαλεί έντονο εξάνθημα με φαγούρα.
Προσοχή στις ελιές (σπίλοι) που αλλάζουν χρώμα, μέγεθος και υφή. Ενας σημαντικός παράγοντας για τη μετάπτωση μιας ελιάς σε κακοήθεια ή ακόμα και την εκ νέου εμφάνισή της είναι η αθροιστική ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία.

Επιπροσθέτως, οι μυκητιάσεις του δέρματος εμφανίζονται με τη ζέστη και την υγρασία. Οι πιο συχνές μορφές είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση, μυκητιάσεις ποδιών, μυρμηγκιές κ.ά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα