Τρισδιάστατη μήτρα για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα

Μια παγκόσμια πρωτοτυπία, που μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς και χειρουργούς, έφερε στο φως η Α’ Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Η τρισδιάστατη απεικόνιση της μήτρας, κόπος σκληρής εργασίας για περισσότερο από έναν χρόνο, παρουσιάστηκε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ) από την Πέμπτη έως χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΜΓΕ, καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Δημήτρη Λουτράδη, πρόκειται για ένα ακριβές αντίγραφο της μήτρας που αναβαθμίζει το επίπεδο της ιατρικής παρακολούθησης και επιτρέπει στην ασθενή να λαμβάνει γνώση για ενδεχόμενες παθήσεις.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, η διαδικασία που ακολουθείται περιλαμβάνει τρία στάδια: «Παίρνουμε από τον μαγνητικό τομογράφο και από το υπερηχογράφημα διάφορες ανατομικές εικόνες της μήτρας και μετά με την επεξεργασία του λογισμικού συστήματος τις μετατρέπουμε σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Εκτυπώνονται σε ειδικό εκτυπωτή, ο οποίος δημιουργεί ακριβές αντίγραφο της μήτρας, τριών διαστάσεων».

Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχουν συγγενείς ανωμαλίες ή καλοήθεις παθήσεις της μήτρας, αν θα υπάρξει κάποια επιπλοκή, όπως για παράδειγμα αιμορραγία. «Εκτός από την εξατομικευμένη προσέγγιση, αυτή η τρισδιάστατη απεικόνιση έχει και εκπαιδευτικούς προσδιορισμούς, γιατί αυτά τα εκμαγεία τα οποία παρασκευάζουμε θα χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς για εκμάθηση υστεροσκόπησης και λαπαροσκόπησης» συμπληρώνει ο κ. Λουτράδης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα