Τετραήμερο «πράσινων διαδρομών»

Εκπαιδευτικά προγράμματα, περίπατοι και ξεναγήσεις σε 40 νομούς της χώρας από 7 έως και 10 Ιουνίου, με δωρεάν συμμετοχήΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Ο πολιτισμός συναντά την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και φέτος, χάρη στις «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές». Ο θεσμός που φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Πολιτισμού μετράει ήδη έξι χρόνια και περιλαμβάνει ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιπάτους αλλά και καλλιτεχνικά δρώμενα που αφορούν την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Οπως έγινε γνωστό, στη φετινή δράση συμμετέχουν 46 υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ., οι οποίες προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 20 δήμους, 22 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, 10 μουσεία, εννέα μητροπόλεις, οκτώ κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πανεπιστημιακές σχολές, σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους.

Οι προγραμματισμένες δράσεις, στις οποίες μετέχουν φορείς από 40 νομούς της Ελλάδας, θα γίνουν από τις 7 έως και τις 10 Ιουνίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις

• Συγκεκριμένα, στην Αττική η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει δύο θεματικές περιηγήσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δυτικών Λόφων της Αθήνας, με έμφαση στην αυτοφυή βλάστηση στην αρχαιότητα (στις 10.00 για σχολικές ομάδες), ενώ για την Κυριακή 10 Ιουνίου έχει οριστεί μια θεματική ξενάγηση για το ευρύ κοινό στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λυκείου, όπου σώζονται κατάλοιπα ενός από τα πρώτα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας (10.30).

• Στο Βυζαντινό Μουσείο από την Πέμπτη έως την Κυριακή 10 Ιουνίου θα γίνει μια σειρά δράσεων με τον γενικό τίτλο «Στους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου», εκδηλώσεις που απευθύνονται στα παιδιά. Το ίδιο διάστημα θα γίνουν και ξεναγήσεις στους κήπους του ΒΧΜ, πάντα με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

• Με περιηγήσεις τιμάει και το Νομισματικό Μουσείο τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», διοργανώνοντας θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες στο ξεχωριστό κτίριο του Ιλίου Μέλαθρον.

• Στις 8 Ιουνίου, όσοι βρεθούν στην ανατολική Αττική θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια περιβαλλοντική περιήγηση και παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, που θα πραγματοποιηθεί στον υγροβιότοπο της Αλυκής στην Αρτέμιδα, καθώς και σε μια ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ταυροπόλου Αρτέμιδος από αρχαιολόγους. Θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο με αποσπάσματα από την τραγωδία «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη και από την κωμωδία «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με έναν περίπατο στις αμμοθίνες.

• Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η θεματική ξενάγηση (για κοινό και μαθητές) στα μνημεία της νοτίου κλιτύος Ακροπόλεως με θέμα την «Πολυ-ποικιλότητα του έργου της συντήρησης των μνημείων. Η πράσινη διάσταση» (Πέμπτη και Παρασκευή 7 και 8 Ιουνίου, στις 10.30).

• Τι θα γίνει όμως στον Πειραιά; Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 έναν αρχαιολογικό περίπατο σε χώρους όπου διατηρούνται κατάλοιπα των Μακρών Τειχών, καθώς και σε άλλες αρχαιότητες γύρω από τα Μακρά Τείχη. Ωρα έναρξης: 10.30.

• Από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεχωρίζει μια θεματική περιήγηση – πεζοπορία στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κυλλήνης – Γλαρέντζας (9/6) στην Ηλεία αλλά και ξεναγήσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης και στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα