Μειοψηφίες μπλοκάρουν την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ηπειρο

Ενώ η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) προσπαθεί να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις……οι αντιδράσεις κατοίκων στην Ηπειρο έχουν τινάξει στον αέρα τις έρευνες που ήδη διενεργεί η κοινοπραξία της Energean Oil με την ισπανική Repsol.

Οι αντιδράσεις συντονίζονται από μια οργάνωση ακτιβιστών γνωστή ως Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην Ερευνα και Εξόρυξη Υδρογονανθράκων στην Ηπειρο. Οι ακτιβιστές ζητούν να ανακληθεί άμεσα η άδεια ερευνών και να διακοπεί κάθε σχετική εργασία, διότι έχουν καταστρατηγηθεί τόσο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσο και το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ), αφού σύμφωνα με… μαρτυρίες από το πεδίο δεν τηρούνται οι προδιαγραφές του.

Το βαρύ κλίμα στην Ηπειρο (που φτάνει μέχρι και βανδαλισμούς εξοπλισμού της κοινοπραξίας, απειλητικά μηνύματα κ.ά.) δημιουργεί εμπόδια στις έρευνες για τυχόν κοιτάσματα, ενώ μεταφέρει διεθνώς μια όχι και τόσο θετική εικόνα για τη χώρα. Χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς ανακοίνωσε ότι ως τις 19 Ιουλίου (όπως προβλέπουν και η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία) θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εκθέσεων ασφάλειας της μοναδικής εξέδρας που υπάρχει στην Ελλάδα, του Πρίνου, της Energean Oil.

Η ΕΔΕΥ έχει αναλάβει τον συντονισμό της ομάδας διαχείρισης κινδύνων, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, των υπουργείων Εργασίας και ΠΕΝ κ.λπ., και τα μέλη της έχουν ως αντικείμενο τόσο την ενεργοποίηση σχεδίου επέμβασης σε περίπτωση ατυχήματος όσο και στις επιθεωρήσεις των εξεδρών και πλωτών γεωτρυπάνων.

Ο ρόλος της ΕΔΕΥ ως αρμόδιας Αρχής αφορά αποκλειστικά το πεδίο της ασφάλειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η εταιρία προβαίνει και στην αξιολόγηση του σχεδίου αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας, το οποίο κατατίθεται από τους διαχειριστές υπεράκτιων εγκαταστάσεων ως τμήμα των Εκθέσεων Μεγάλων Κινδύνων των εγκαταστάσεων αυτών, σύμφωνα με τον νόμο 4409/2016. Η ΕΔΕΥ πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συνεργασία της με την DNV GL, εταιρία διεθνούς κύρους στον τομέα των πιστοποιήσεων και με εξειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η συνεργασία αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν διαγωνισμού που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα