Μουσικός περίπατος στη Μονή Λαζαριστών

Από την Παρασκευή επί σκηνής Νέγκα, Παυλίδης, Αγγελάκας, Μαχαιρίτσας, Κανά, Κραουνάκης και πολλοί άλλοιΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Δεν είναι απλά ένας καλοκαιρινός θεσμός… Είναι ένας περίπατος σε διαφορετικές μουσικές, σε καλλιτέχνες που μιλούν μέσα μας, σε συναυλίες που δεν συναντάμε συχνά συγκεντρωμένες υπό την ίδια στέγη. Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών ανοίγει τις πύλες του αυτή την Παρασκευή 8 Ιουνίου και μας επιφυλάσσει τα καλύτερα.

Την αυλαία ανοίγει η Γιώτα Νέγκα με προίκα το «Φύλλο Ανδρικό», την παράσταση που ταξίδεψε σε Ελλάδα και Κύπρο, ανακατεύοντας ξανά την παλέτα με τις επιρροές και τις αναμνήσεις της. Στις 11 Ιουνίου, η Μαρίζα Ρίζου, το κορίτσι που βγαίνει στη σκηνή χωρίς παπούτσια, έρχεται γεμάτη με ενέργεια, φέρνοντας μαζί της όλα τα γνωστά τραγούδια της, ενώ θα μοιραστεί μαζί μας και το «Ας γελάμε συχνά», το φωτεινό, αισιόδοξο τραγούδι, που γεννήθηκε από την πρώτη συνεργασία της με τον Κωστή Μαραβέγια.

Στις 13 Ιουνίου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, γνωστός για την αυθεντική, γεμάτη συναίσθημα σκηνική παρουσία του και την αμφίδρομη σύνδεσή του με τον κόσμο, ανεβαίνει στη σκηνή με πολλή διάθεση, μπαλάντες, ροκ ενέργεια, παραδοσιακά κομμάτια, χιούμορ και τραγούδια «σταθμούς».
Στις 16 Ιουνίου, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Παύλος Παυλίδης μάς παρασύρουν «Από γιορτή σε γιορτή», καθιστώντας αυτή τη συνάντηση ένα αντάμωμα ιστορικών διαστάσεων για την ελληνική ροκ σκηνή.

«Συνοικία Ασμάτων»

Στις 20 Ιουνίου θα γίνουμε θεατές στη «Συνοικία Ασμάτων», μια μουσικοθεατρική παράσταση του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, στην οποία έχει στο πλάι του την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Πρόκειται για ένα ταξίδι από το «Ρομαντικόν Μπαρ» του Μάρκου Βαμβακάρη ως τις μεγάλες επιτυχίες του ’70 και του ’80, και κυρίως τις επιτυχίες των μεγάλων δημιουργών του ΄60, όπως ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Ζαμπέτας και ο Χιώτης.

Στις 22 Ιουνίου, Σταμάτης Κραουνάκης και Σπείρα Σπείρα αλλάζουν τα δεδομένα και κάνουν μια «βουτιά» στα τραγούδια που αγαπάμε πολύ, σε ένα αληθινά ιαματικό θέαμα. Τραγούδια από όλες τις εποχές, απ’ όλα τα μέρη του κόσμου -και του δικού μας, αλλά φυσικά και όλα τα λατρεμένα του συνθέτη-, θα κλέψουν την παράσταση. Στις 25 Ιουνίου, οι Imam Baildi μάς φέρνουν τα… καλούδια τους, ύστερα από δέκα χρόνια πετυχημένης πορείας.

Η αγάπη τους για την ελληνική και τη βαλκανική μουσική παράδοση και το πάθος τους για μουσικές αναζητήσεις και εξερευνήσεις θα μας μείνουν αξέχαστα. Στις 27 Ιουνίου, η Μελίνα Κανά ξεκινά από εδώ το καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι της με συνοδοιπόρο τον τραγουδιστή Πάνο Παπαϊωάννου.

Και χορωδία από την Αυστραλία

Ο Ιούλιος αρχίζει με τον Στέφανο Κορκολή, ο οποίος θα μας εισαγάγει στο δικό του μουσικό σύμπαν, με υπέροχα τραγούδια του από το παρελθόν, αλλά και με τραγούδια και μουσικές από το τελευταίο έργο του, όπου έχει μελοποιήσει ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Στις 3 Ιουλίου, η χορωδία Aquapella World Music Choir έρχεται από την Αυστραλία με μαέστρο τον Ελβετό Beat Lehmann για να μας συστήσει την «a capella world music». Το ρεπερτόριό της εστιάζει σε τραγούδια κοινοτήτων από διάφορες γωνιές του κόσμου και από διαφορετικές κουλτούρες. Στις 5 Ιουλίου, ο Στέλιος Βαμβακάρης και η Αννα Μπιθικώτση, δύο «ρομαντικοί παραβάτες» με αυστηρά δικό τους προσωπικό στιλ, με αγάπη και χρέος μεταλαμπαδεύουν την ιστορική πορεία που ένωσε τους γονείς τους. Οπτικοποιημένες περιπλανήσεις, δραματοποιημένες αφηγήσεις, τραγούδια αθάνατα συνδέουν νοσταλγικά εποχές, ήχους και συναισθήματα.

Στις 9 Ιουλίου, οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μάς προσεγγίζουν μουσικά με συναίσθημα, μέθεξη, σύμπνοια, έκρηξη. Μοναδικοί στην τέχνη τους, μοναδική η φιλία που τους ενώνει και τους χαρίζει αυτή την οικειότητα και άνεση στη σκηνή. Στις 12 Ιουλίου, ο Γιάννης Κότσιρας και η ορχήστρα «Ρυθμός» μάς δίνουν την ευκαιρία να ακούσουμε τα τραγούδια του γνωστού ερμηνευτή «αλλιώς». Στις 18 Ιουλίου, η χορευτική παράσταση «Buenos Tangos – Romper el Piso», που… σπάει τα πατώματα παγκοσμίως με τα φλογερά βήματα του ταγκό, ενσωματώνει την αληθινή ιστορία του αργεντίνικου πάθους, με την υπογραφή της παγκοσμίου φήμης Αργεντίνας χορεύτριας και χορογράφου Natalia Ηills. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται τον Ιούλιο με μια βραδιά μουσικών θαυμάτων από τον δεξιοτέχνη της λαϊκής κιθάρας και ανανεωτή του ρεμπέτικου Δημήτρη Μυστακίδη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα