Κοκτέιλ σκόνης και καύσωνα Παρασκευή και Σάββατο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη θερμή εισβολή του φετινού καλοκαιριού, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί αύριο, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν, τοπικά, τους 38 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από σήμερα, καθώς ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 36 βαθμούς στα κεντρικά και τα νότια τμήματα της χώρας καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα διαρκέσει ως το Σάββατο.

«Η πιο θερμή ημέρα της εβδομάδας θα είναι η αυριανή, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 38 βαθμούς Κελσίου, στα όρια δηλαδή του καύσωνα. Η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στις θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική» λέει στη «δημοκρατία» ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Θεσσαλία, η δυτική Στερεά, η ανατολική Πελοπόννησος και η Μακεδονία. Oπως επισημαίνει ο κ. Καντερές, η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνοδευτεί και από αφρικανική σκόνη, η οποία θα προκαλέσει θολούρα στην ατμόσφαιρα.

Το Σάββατο θα σημειωθούν τοπικές μπόρες στη βόρεια Ελλάδα και οι άνεμοι, βαθμιαία, θα στραφούν σε βορειοδυτικούς, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της ζέστης. Την Κυριακή η θερμοκρασία θα πέσει και θα επικρατήσει άστατος καιρός.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στις οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα συμπτώματα της θερμοπληξίας, που μπορεί να επιφέρει ακόμα και θάνατο. Αυτά είναι ο δυνατός πονοκέφαλος, η ατονία, το αίσθημα καταβολής, η τάση για λιποθυμία, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η ναυτία, οι εμετοί και η ταχυπαλμία.

Στ. Βασιλόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα