Αγωγή κατά της Ελλάδας από τον οίκο Sotheby’s!

Για τη διεκδίκηση αρχαίου ειδωλίουΑπίστευτο κι όμως αληθινό! Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s πηγαίνει στα δικαστήρια το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, επειδή διεκδίκησε ένα αρχαιοελληνικό χάλκινο ειδώλιο αλόγου, το οποίο επρόκειτο να δημοπρατηθεί.

Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας οίκος δημοπρασιών καταθέτει αγωγή εναντίον μιας κυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Financial Times», η οποία έφερε πρώτη στο «φως» την υπόθεση. 

To «μήλον της Εριδος» είναι ένα ειδώλιο, ύψους 14 εκατοστών, κορινθιακού τύπου, που χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ και επρόκειτο να βγει στο «σφυρί» στις 14 Μαΐου. Μία ημέρα πριν από τη δημοπρασία, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επενέβη, ζητώντας να αποσυρθεί από τη δημοπρασία και να επιστραφεί στην Ελλάδα, μια και το εν λόγω αντικείμενο είχε ταυτοποιηθεί από τον αρχαιολόγο και ερευνητή δρα Χρήστο Τσιρογιάννη στο κατασχεθέν αρχείο του εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπερτ Σάιμς, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ως οργανωτής ενός μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας.

Η απάντηση

Ο οίκος απέρριψε τους ελληνικούς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι το άλογο είχε πωληθεί το 1967 σε δημοπρασία της Ελβετίας, πριν περάσει στα χέρια του Σάιμς, και μετά στη συλλογή των Barnets, όπου ανήκε μέχρι σήμερα. Απέσυρε, ωστόσο, το ειδώλιο από τη δημοπρασία του Μαΐου, μια και οι αιτιάσεις των Ελλήνων έβλαπταν την εμπορική αξία του έργου. Η αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη, τόσο από τους εκπροσώπους του οίκου όσο και από μέλη της οικογένειας των συλλεκτών.
«Το υπουργείο Πολιτισμού αναμένει να του γνωστοποιηθεί η αγωγή του Sotheby’s και της οικογένειας Barnet, και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» σχολίασε το υπουργείο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα