Οι «μικροί εξερευνητές» του βιβλίου

148 βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα στήνουν 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιάΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 148 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πύλες τους για τα παιδιά το καλοκαίρι, προσφέροντας δροσιστικές και ψυχαγωγικές βουτιές στη γνώση. Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, έχει συσπειρώσει δημόσιες, δημοτικές αλλά και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων βιβλιοθήκες σε κάθε γωνιά της χώρα, οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα στήσουν περισσότερα από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.

Πρόκειται για εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 4 έως και 14 ετών, ενώ το θέμα της εκστρατείας είναι «Αγαπημένα δεδομένα: Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Στις συγκεκριμένες θεματικές δράσεις οι βιβλιοθήκες μεταμορφώνονται σε εργοστάσια δεδομένων, όπου οι μικροί συμμετέχοντες καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση. Μέσα στις βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο διαδίκτυο.

Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών θα αποτυπώνεται στο προσωπικό ημερολόγιο που θα τους προσφέρει κάθε βιβλιοθήκη. Επιπλέον, τα παιδιά θα αξιολογήσουν την εμπειρία τους, καταγράφοντας σε αριθμούς τους συμμετέχοντες, τα βιβλία που αξιοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Βιβλιοθήκη παρέχει ακόμη μια φορά στις βιβλιοθήκες υποστηρικτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία, δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτές να μεταμορφωθούν σε χώρους εξερεύνησης και πειραματισμού, όπου τα παιδιά αρχίζουν να βλέπουν ξανά τα βιβλία ως ένα παράθυρο σε νέους κόσμους. Κάποια από τα θεματικά εργαστήρια που έχουν σχεδιαστεί από τους εμπνευστές του εγχειρήματος είναι «Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου» και «Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Ντετέκτιβ». Η εκστρατεία θα αρχίσει στις 20 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα