Ο προεκλογικός φανατισμός του Ερντογάν «σκότωσε» τρεις

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν χθες από επίθεση ενόπλων εναντίον μελών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που πραγματοποιούσαν προεκλογική περιοδεία στην πόλη Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Με επικεφαλής τον βουλευτή Ιμπραΐμ Γιλντίζ, η αντιπροσωπία επισκεπτόταν καταστηματάρχες της περιοχής, όταν ένας καβγάς της αντιπροσωπίας με περιοίκους κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν (φωτό), βλέποντας την πρόθεση ψήφου στο πρόσωπό του να υποχωρεί (την τελευταία εβδομάδα έπεσε κατά 1,6%) και αντιμέτωπος τόσο με την αδυναμία του να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο όσο και με την προοπτική να χάσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, φαίνεται έτοιμος να κάνει «μεγάλες παραχωρήσεις».

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του λοιπόν σε τουρκικό δίκτυο δήλωσε πρόθυμος να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Χάρη σε αυτή, σήμερα η κυβέρνηση νομιμοποιείται να περνάει νόμους χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, ενώ δικαιώματα και ελευθερίες «έχουν πάει περίπατο».

Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα ενεργοποιηθεί πάλι, αν η χώρα αντιμετωπίσει και άλλες απειλές – όπως, για παράδειγμα, τρομοκρατικές επιθέσεις. Στο πλαίσιο της «έκτακτης ανάγκης» στη γειτονική χώρα, πάνω από 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, αντίστοιχος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων έχει απολυθεί, δεκάδες ΜΜΕ έχουν κλείσει και δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί. Αναζητώντας -ως είθισται- τρόπους για να μεταθέσει τις ευθύνες σε «έξωθεν εχθρούς», ο «σουλτάνος» έσπευσε να τα βάλει πάλι και με τον οίκο Μοody’s για την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, απειλώντας να αναλάβει δράση εναντίον του πιστοληπτικού οίκου αμέσως μετά τις εκλογές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα