Συναντήσεις με την παράδοση

Μουσικές συναυλίες, ήθη και έθιμα από αλησμόνητες πατρίδες αναβιώνουν στον Δήμο Δέλτα στις 16 ΙουνίουΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Αυτό το Σάββατο 16 Ιουνίου κρύβει ανταμώματα και γεύσεις από παράδοση, αρκεί να βγει κανείς από τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης και να μεταβεί στο Καλοχώρι και στη Βραχιά αντίστοιχα. Στο Καλοχώρι, μας υποδέχεται αύριο το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ζαλουφιωτών – Αρβανιτών με τίτλο «Από το Μέγα Ζαλούφι στην Κασκάρκα».

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου φιλοξενεί τον Λαογραφικό Σύλλογο Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα» υπό την αιγίδα του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, ενώ νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, θα αναβιώσει το έθιμο του ζαλουφιώτικου γάμου, που θα συνοδευτεί από πατινάδα στους δρόμους του Καλοχωρίου! Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι ορχήστρες Θρακόμελο και Θράκες για να ζωηρέψουν τις εκδηλώσεις μουσικά.

Το Αντάμωμα Ζαλουφιωτών – Αρβανιτών ήταν μια ιδέα του Συλλόγου Γυναικών του Νέου Χειμωνίου «Τα Ζαλουφιώτικα», η οποία κάθε χρόνο παίρνει σάρκα και οστά σε διαφορετικά μέρη, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα από τις αλησμόνητες πατρίδες.

«Να διατηρούμε τη μνήμη»

«Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές και τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε την ιστορική μνήμη σχεδόν 100 χρόνια μετά τον ξεριζωμό από την ανατολική Θράκη, να μην ξεχνούμε τις πατρίδες όπου ο Ελληνισμός έζησε επί αιώνες και μεγαλούργησε. Η λαϊκή μας παράδοση είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για να το πετύχουμε αυτό. Ο λόγος μέσα από τα τραγούδια και η μουσική μέσα από τους χορούς μας είναι τα νήματα που μας δένουν με το παρελθόν. Ενα παρελθόν που δεν πρέπει ούτε να λησμονούμε ούτε να απεμπολούμε, εάν θέλουμε να προχωράμε με ασφάλεια στο μέλλον. Είναι μια σπουδαία εκδήλωση και καλώ όλους τους κατοίκους του δήμου μας να την παρακολουθήσουν» αναφέρει ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Μέσα από αυτά τα δρώμενα θα γνωρίσουμε καλύτερα τον Λαογραφικό Σύλλογο Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα» (ιδρύθηκε το 2016 και έχει ήδη στο ενεργητικό του πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων, με άξονες την καταγραφή της ιστορίας των προσφύγων της ανατολικής και της βόρειας Θράκης, που εγκαταστάθηκαν μετά τον διωγμό τους στην περιοχή της Κασκάρκας), την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια, την επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών – εμπειριών με όμορους πληθυσμούς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας· μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Αυτό το Σάββατο, όμως, έχει την τιμητική της και η Βραχιά, αφού ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογός της διοργανώνει την εκδήλωση «Συνάντηση με την Παράδοση», μετά τις 9 το βράδυ. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Βραχιάς και θα συμμετάσχουν χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου και όχι μόνο, προκειμένου να μας παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.

Στη φετινή εκδήλωση συμμετέχουν το Παιδικό Τμήμα Βραχιάς, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μ. Μοναστήρι «Ζορμπάς», το Εφηβικό Τμήμα Βραχιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρθενίου «Αϊ-Γιώργης» και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας «Το Αγιο Πνεύμα». Μετά το τέλος των χορευτικών παραστάσεων θα ακολουθήσει γλέντι για όλους τους παρευρισκομένους.

«Βαθιά η σχέση μας με την Ιστορία»

«Στον τόπο μας αναπνέει ο Ελληνισμός μέσα από την ισχυρή σχέση που διατηρούν οι κάτοικοι του Δήμου Δέλτα με τη λαϊκή παράδοση. Κάθε χωριό, ένας πυρήνας βαθιάς σχέσης με την Ιστορία και το παρελθόν της πατρίδας μας. Η “Συνάντηση με την Παράδοση” είναι μια καθιερωμένη πια εκδήλωση, την οποία καλώ τον κόσμο να την παρακολουθήσει» δηλώνει ο κ. Φωτόπουλος.

Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχιάς ιδρύθηκε το 1980 και αποτελείται σήμερα από 50 ενεργά μέλη. Δραστηριοποιείται, κυρίως, στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, έχει τρία χορευτικά τμήματα, τα οποία συμμετέχουν σε διάφορα φεστιβάλ, και διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα, όπως τα Δημήτρια, η «Συνάντηση με την Παράδοση» και η Τζαμάλα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα