ESM: Εγκρίθηκε (τελικά) η υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Αίσιο τέλος έλαβε χθες το θρίλερ με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμούσε από την τρίτη αξιολόγηση και είχε «παγώσει» την περασμένη Παρασκευή……επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε πείσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την επαρκή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε μέσω τηλεδιάσκεψης την αποδέσμευση του ποσού.

Πάντως, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και τον Απρίλιο δείχνουν ότι η ροή πληρωμών παρέμενε πολύ χαμηλή (41.700.000 ευρώ τον εν λόγω μήνα) και το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων γενικής κυβέρνησης έφτανε τα 2,62 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε χθες και τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Μάιο, βάσει των οποίων επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,539 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο του έτους (έναντι στόχου για 180.000.000 ευρώ), αλλά τα καθαρά έσοδα σε επίπεδο μηνός εμφανίζονται τον Μάιο μειωμένα σε σχέση με τον στόχο κατά 309.000.000 ευρώ (ανήλθαν στα 2,968 δισ. ευρώ).

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ ενέκρινε χθες νέα μείωση του ανώτατου ορίου στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) κατά 1,3 δισ. ευρώ. Ετσι, το πλαφόν διαμορφώνεται πλέον στα 10,9 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα