ΚΘΒΕ: Μωσαϊκό υποκριτικής στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

Από τις 27 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου επτά χώρες θα παρουσιάσουν βραβευμένες παραστάσεις! Χολιγουντιανή… η πρεμιέραΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το θέατρο αποκτά καλοκαιρινή διάσταση, εξωστρέφεια, ψυχαγωγική σημασία, διδακτικά χαρακτηριστικά κάτω από το φως των αστεριών, ανάλαφρη αύρα και κυρίως ποικιλία από πλευράς περιεχομένου. Oλα αυτά θα τα συναντήσουμε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, το οποίο διεξάγεται στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους και φιλοξενεί φέτος σημαντικές παραγωγές από το εξωτερικό. 

Από τις 27 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, το κοινό και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διακεκριμένους καλλιτέχνες και βραβευμένες θεατρικές παραγωγές από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Λίβανο.

Εργαστήρια

Με αφορμή αυτή τη διοργάνωση θα διεξαχθούν εργαστήρια από τους συμμετέχοντες θιάσους, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν και θα απευθύνονται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές και σπουδαστές δραματικών σχολών, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό υποκριτικής με μπόλικες αποχρώσεις.

Περί τις εννέα πολύ ξεχωριστές παραγωγές θα παρουσιαστούν στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, και ειδικότερα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο Βασιλικό Θέατρο και στη Μονή Λαζαριστών, ενώ μια πανηγυρική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα στο Θέατρο Δάσους, περιλαμβάνοντας ένα αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική του John Williams. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελέσει το εναρκτήριο σάλπισμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους στις 27 Ιουνίου και θα μας θυμίσει αγαπημένα μουσικά θέματα του σινεμά από τον πολυβραβευμένο Αμερικανό συνθέτη για ταινίες, όπως οι «Star Wars», «Harry Potter», «Superman», «Indiana Jones», «Τα σαγόνια του καρχαρία», «Jurassic Park», «Η λίστα του Σίντλερ», «Ε.Τ. ο Εξωγήινος» και όχι μόνο.

Στο Βασιλικό Θέατρο, στις 28 Ιουνίου, θα απολαύσουμε πολιτικό θέατρο με στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου και όπερας. «Vangelo» από την Ιταλία, με τον Pippo Delbono να πειραματίζεται εδώ και χρόνια στη θεατρική σκηνή, εξερευνώντας το πρόσφορο έδαφος μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού, της αυτοβιογραφίας και της ιστορίας, και δίνοντας μορφή σε έργα που διακρίνονται στη διεθνή σκηνή για την πρωτοτυπία τους.

Δημιουργίες

Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, στις 29 Ιουνίου, θα μας καθηλώσει η performance «Hybridation», που μας έρχεται από τη Γαλλία με την υπογραφή του Olivier de Sagazan. Ο ίδιος είναι ζωγράφος και γλύπτης, και πότε πότε συμμετέχει στις «μάχες» του για δημιουργία, δίνοντας παραστάσεις όπως αυτή.

Συνήθως παίζει μόνος, αλλά μερικές φορές δουλεύει σε ζευγάρια, όπως στην παράσταση αυτή. Eχει αναπτύξει υβριδική πρακτική, η οποία ενσωματώνει ζωγραφική, γλυπτική και ερμηνεία. Στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στις 30 Ιουνίου, το Βέλγιο μας φέρνει το χοροθέατρο «Aneckxander». Πρόκειται για μια τραγική αυτοβιογραφία του σώματος. Ο «Aneckxander» είναι ένα σόλο σε μινιμαλιστικό πλαίσιο, όπου πρωταγωνιστούν ένας ακροβάτης, μερικά προσεκτικά διαλεγμένα αντικείμενα και τρεις παραλλαγές ενός μουσικού κομματιού σε πιάνο.

Θεατρική πανδαισία γεμάτη συγκινήσεις

Ο Ιούλιος αρχίζει στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, στο Βασιλικό Θέατρο, με την παράσταση σωματικού θεάτρου «Your kingdom» από την Ουγγαρία, ένα θέαμα για εκείνους που εκτιμούν τη μοντέρνα μορφή στο θέατρο και παράλληλα μια ενδιαφέρουσα και ευφάνταστη χορογραφία που χρησιμοποιείται για να διηγηθεί συγκινητικές ιστορίες.

Η παράσταση είναι ένας συνδυασμός χορού, κειμένου, μουσικής και τέχνης. Στις 3 Ιουλίου, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, η Πορτογαλία μάς συστήνει μια παράσταση θεάτρου επινόησης με τίτλο «Electra». Πρόκειται για μια κωμωδία που βασίζεται στις διάφορες θεατρικές εκδοχές της τραγωδίας «Ηλέκτρα». Στις 4 και τις 5 Ιουλίου, το Βασιλικό Θέατρο υποδέχεται το «Missing» από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα είναι μια παράσταση visual theatre με στοιχεία θεάτρου της επινόησης και σωματικού θεάτρου.

Στις 6 Ιουλίου, η performance «Riding on a cloud» και λίγο αργότερα η διάλεξη-performance «The Pixelated Revolution» φιλοξενούνται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι από τον Λίβανο ως τη Θεσσαλονίκη και κουβαλώντας την καλλιτεχνική εμπειρία του σκηνοθέτη Rabih Mroué.

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή διοργάνωση συνεχίζει ένα έργο που ξεκίνησε πέρυσι, διευρύνοντας τους θεατρικούς και καλλιτεχνικούς ορίζοντες του κοινού της πόλης μας, αλλά και ευρύτερα της βόρειας Ελλάδας.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα