Τα 153 «ναι» που άνοιξαν τον δρόμο για τις Πρέσπες

Με την απώλεια του Δημήτρη Καμμένου καταψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησηςΚαταψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, με τους ΑΝ.ΕΛ. όμως να χάνουν έναν βουλευτή και την κυβερνητική πλειοψηφία να αριθμεί πλέον 153 έναντι 154. Ο Δημήτρης Καμμένος, όπως είχε αφήσει άλλωστε να εννοηθεί ήδη από την Πέμπτη, δεν στήριξε την κυβέρνηση και διεγράφη από την Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος σχολίασε σκωπτικά στο twitter: «Ακριβοπληρωμένη η μετεγγραφή, κουτσός ο παίκτης».

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου χαρακτήριζε αναμενόμενη τη στάση του Δημήτρη Καμμένου. «Μάλλον άργησε κιόλας. Τώρα μπορεί να συνεχίσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό αυτό που ξεκίνησε εδώ και καιρό», όπως έγραψε. «Εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες της διαπλοκής» ανέφερε για τη διαγραφή και κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, και σημείωσε: «Η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αποχώρηση

Πάντως, το κόμμα του Πάνου Καμμένου μέτρησε ακόμη μία απώλεια, αυτή της Μανταλένας Παπαδοπούλου. Η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛ. -που είχε δυσαρεστηθεί και λόγω της υποβάθμισής της σε συντονίστρια των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων- ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το κόμμα, μιλώντας για «κατάπτυστη συμφωνία». Η «γαλάζια» πρόταση μομφής απορρίφθηκε με 153 ψήφους κατά έναντι 127 υπέρ, σε σύνολο 280 βουλευτών. Υπέρ της πρότασης ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, πλην του ΚΚΕ που απείχε. «Ναι» ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι Γ. Κατσιαντώνης, Στ. Παναγούλης, Ν. Μίχος και Δ. Κουκούτσης, ενώ απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι Ν. Νικολόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα και Χ. Θεοχάρης.

Είχε προηγηθεί ένας απαράδεκτος και άνευ προηγουμένου «χαρτοπόλεμος», με την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. να καταθέτουν έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία και χρησιμοποίησαν εντελώς ανάρμοστα ως υλικό υποστήριξης της προπαγάνδας τους. Ο Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει και να καταθέσει έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματεύονταν λύσεις που περιλάμβαναν τον όρο Μακεδονία χωρίς erga omnes.

Οπως υποστήριξε, η Ν.Δ. επί 7 χρόνια διαπραγματευόταν το «Μακεδονία – Σκόπια» ως διεθνές όνομα και στο εσωτερικό «Μακεδονία». Επίσης, ισχυρίστηκε ότι το 2009 η Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα από τον Μ. Νίμιτς εάν αξίζει να συνεχίσει τις προσπάθειες για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», εκείνη απάντησε: «Ασφαλώς και αξίζει».

Από την πλευρά της, και η κυρία Μπακογιάννη κατέθεσε έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν -όπως υποστηρίζει- ότι είχε αρνηθεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια» και ότι είχε επιμείνει στο ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας…

Οχι στη συμφωνία έως το τέλος, λέει ο Καμμένος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σπάσει η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. μετά την έξοδο από το Μνημόνιο άφησε ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε μαζί μέχρι τότε». Παράλληλα, ξεκαθάρισε εκ νέου την αντίθεσή του στη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων για τη χρήση του όρου Μακεδονία.

Ο υπουργός Αμυνας το Σάββατο στη Βουλή τόνισε ότι «η θέση των ΑΝ.ΕΛ. θα είναι αρνητική, όχι μόνο με την ψήφο μας, αλλά και με οποιονδήποτε τρόπο, για να μην επικυρωθεί. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην περάσει». «Είμαστε η ασφαλιστική δικλίδα» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά, καταγγέλλοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη ανατρέψει τον κ. Μητσοτάκη από την ηγεσία της Ν.Δ.

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη!

Πολώνεται επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα λόγω της κατάπτυστης συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, κάτι που έγινε φανερό και μέσα από τη μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Ν.Δ., στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που διεξήχθη στη Βουλή. Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων: «Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας». Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Θα είστε ο πρωθυπουργός που είπατε ναι σε όλα όσα οι προκάτοχοί σας είπαν όχι».

Μίλησε δε για μυστική διπλωματία, περιφρόνηση των πολιτών και εργαλειοποίηση ενός εθνικού θέματος για την επίτευξη κομματικών σκοπών. Επεσήμανε ακόμη ότι η πρόταση δυσπιστίας ενεργοποιήθηκε από τη Ν.Δ., προκειμένου να τεθούν όλοι οι βουλευτές προ των ευθυνών τους. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο. «Εχουν περάσει κι άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτήν την αίθουσα. Ομως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει για τον κ. Καμμένο μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους της πολιτικής» τόνισε δηκτικά ο αρχηγός της Ν.Δ., κατηγορώντας τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ. για τυχοδιωκτισμό και υποκρισία.

Απαντώντας σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικό οπορτουνισμό από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι προκάλεσε την πρόταση δυσπιστίας για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τη συμφωνία. «Διχάζετε τους Ελληνες στην απέλπιδα προσπάθεια να ενώσετε την τριχοτομημένη παράταξή σας» είπε επί λέξει.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος σαφώς και το παραλήρημα του Κ. Μπαρμπαρούση, επανέφερε το επιχείρημα περί εθνικιστικής Ν.Δ., καταλογίζοντας στη «γαλάζια» παράταξη ότι εν γνώσει της άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, νομιμοποιώντας «τον ακραίο εθνικιστικό λόγο», με σκοπό να ψαρέψει στα «θολά νερά» του εθνικιστικού ακροατηρίου.

«Αφήσατε τους βουλευτές σας να μιλούν για προδότες, με αποτέλεσμα να αφήνετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χ.Α., στους υμνητές της χούντας και των ναζί να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος» όπως είπε.

Πρόκληση από τον Φίλη με το «καλημέρα»

Με το «καλημέρα» της υπογραφής της ντροπιαστικής συμφωνίας άρχισαν οι διά ροπάλου… απαγορεύσεις οποιασδήποτε αναφοράς στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το σύνθημα έδωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, γνωστός από τις συνεχείς επιθέσεις του στην εθνική ταυτότητα και μνήμη.

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Φίλης σχολίασε προκλητικά: «Το σύνθημα “η Μακεδονία είναι μία και ελληνική” μπορεί να εκληφθεί ως μία αλυτρωτική δήλωση. Η Μακεδονία μετά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου διενεμήθη γεωγραφικά σε τρεις χώρες: Ελλάδα, Νοτιοσλαβία και Βουλγαρία». Και συνέχισε σε αυτό το πνεύμα θέλοντας να μας διορθώσει όλους: «Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Αυτό είναι το σωστό σύνθημα. Τα σύνορα είναι διασφαλισμένα, άρα δεν υπάρχει θέμα αλυτρωτισμού αυτή τη στιγμή για να συζήσουμε».
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πλέξει το εγκώμιο της συμφωνίας με τη γειτονική χώρα: «Αυτή η συμφωνία σέβεται τις εθνικές ευαισθησίες των δύο χωρών. Δεν κάνει blame game. Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος δέχθηκε να αλλάξει το όνομά του».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα