Επιστολή-κόλαφος κατά της Τουρκίας στο Κογκρέσο!

Aμερικανοί βουλευτές κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους για να μπλοκάρουν την πώληση των F-35 στην ΑγκυραΑπό τη 
Νεκταρία Καρακώστα

Απειλή για Ελλάδα και Κύπρο συνιστά η Τουρκία, σύμφωνα με επιστολή-κόλαφο που απέστειλαν 44 Αμερικανοί βουλευτές στον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις! Κύριο αίτημα της επιστολής είναι η αναστολή της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι «η Τουρκία όχι απλώς συνεργάζεται με αντιπάλους των ΗΠΑ στην περιοχή (σ.σ.: βλέπε Ρωσία), αλλά στρέφεται επιθετικά εναντίον συμμάχων τους, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ».

«Ενάντια στις νατοϊκές υποχρεώσεις και προσδοκίες που πρέπει να κατευθύνουν έναν υπεύθυνο σύμμαχο, η Τουρκία εργάζεται συστηματικά για να υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο» γράφουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι τα προηγμένα μαχητικά στα χέρια της Τουρκίας θα μπορούσαν να στραφούν ακόμη και κατά αμερικανικών στόχων: «Η εξωφρενική απειλή του Ερντογάν ότι θα επιτεθεί σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία είναι ικανός λόγος για να εμποδιστεί η παράδοση οποιασδήποτε στρατιωτικής παραγγελίας στην Τουρκία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πιο προηγμένη γενιά μαχητικών αεροσκαφών».

Σχετικά με την προσέγγιση της Αγκυρας με τη Μόσχα, η επιστολή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400, που εγείρει τόσο ζητήματα διαλειτουργικότητας με τα υπόλοιπα νατοϊκά συστήματα όσο και φόβους για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας των F-35 στη ρωσική πλευρά. Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά στην υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, που «δεν συνάδει με τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, η Τουρκία εισέρχεται σήμερα στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής, με τον Ερντογάν να αντιμετωπίζει πρώτη φορά στα 16 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία την πιθανότητα να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την προεδρία! Ο λόγος είναι ότι πολλοί φοβισμένοι πολίτες δεν δηλώνουν τις πραγματικές προθέσεις τους στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρνουν οριακά μπροστά τον «σουλτάνο».

«Φλερτ» Μακρόν με Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους ο μεταξύ τους διάλογος -ειδικά για το θέμα της Συρίας- να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, είχαν το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος «επανέλαβε τη δέσμευσή του στον πολιτικό διάλογο και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, στις περιφερειακές κρίσεις και στα μεταναστευτικά ζητήματα (…) προκειμένου να επιτευχθούν η σταθερότητα, η προστασία των αμάχων και η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για αξιόπιστη πολιτική διαδικασία» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα