Μητροπολίτης στα 82 του (!) πήρε μάστερ στη Θεολογία

Μητροπολίτης με μάστερ στη Θεολογία είναι πλέον ο Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος. Ο μητροπολίτης στα 82 του χρόνια πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Παρά τα αυξημένα του καθήκοντα και το -θεωρητικά- προχωρημένο της ηλικίας του, είναι ένας από τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που δίνουν το εξαιρετικό παράδειγμα και ουσιαστικό νόημα στη φράση «γηράσκω αεί διδασκόμενος».

Ο μητροπολίτης Μαντινείας είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ωστόσο με την απόφασή του να κάτσει πάλι στα φοιτητικά έδρανα θέλει να δώσει έμπρακτα το παράδειγμα της φιλομάθειας στο ποίμνιό του. Γι’ αυτό τον λόγο έκατσε για έναν χρόνο στα φοιτητικά έδρανα ως σπουδαστής στο μεταπτυχιακό Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Επέλεξε ως θέμα της διπλωματικής του εργασίας την παρουσίαση, ιστορική και τεχνική, του Μητροπολιτικού Ναού Τριπόλεως, ο οποίος τιμάται επ’ ονόματι του Μεγάλου Βασιλείου. Η εργασία, η οποία εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του διακεκριμένου ομότιμου καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Νικολάου Γκιολέ, βαθμολογήθηκε με άριστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα μεγάλο μη κρατικό πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην πρωτεύουσα της Κύπρου, με παραρτήματα στην Ελλάδα και συνεργασίες με ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. «Ψυχή» του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών θεωρείται ο ιδιαίτερα δραστήριος μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος.

«Αντισυμβατικός»

Ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος απαριθμείται στους πλέον σεβάσμιους των επισκόπων, με καθολική αναγνώριση από όλες τις τάσεις στο εσωτερικό της ιεραρχίας. Ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως ο πιο «αντισυμβατικός» μητροπολίτης. Ακόμα και σήμερα οδηγεί τον παλιό λευκό σκαραβαίο που είχε αγοράσει στα νιάτα του, ενώ πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως αεικίνητο, καθώς δεν ασχολείται μόνο με τα πνευματικά και τα διοικητικά καθήκοντα της μητρόπολής του, διότι όποτε βρίσκει ευκαιρία επιδίδεται ακόμα και σε βαριές -για τους ανθρώπους της πόλης- αγροτικές εργασίες, όπως το μάζεμα της πατάτας.

Αντ.Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα