Νέα σενάρια πρόωρων εκλογών παρά τους… πανηγυρισμούς

Ορατοί οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία-αίσχοςΤο Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει για την υπογραφή της ντροπιαστικής συμφωνίας στις Πρέσπες. Η κρίση γεωπολιτικού μεγαλείου, που το έχει καταλάβει θυμίζει μάλιστα με δραματικό τρόπο τα μέσα του ’90 και την περίοδο του Κώστα Σημίτη, όταν οι «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ θριαμβολογούσαν ακατάσχετα με τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρησιμοποιώντας ως πυροτέχνημα τα περί «ελληνικής διείσδυσης στα Βαλκάνια», η οποία βέβαια ουδέποτε συνέβη στην πράξη… 

Παρά τους πανηγυρισμούς όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ τους έχουν ζώσει τα φίδια, καθώς τα πολιτικά περιθώρια στενεύουν δεδομένης της σοβαρής κρίσης που σοβεί στους ΑΝ.ΕΛ. και εγείρει ευθέως κινδύνους κυβερνητικής σταθερότητας. Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αμέσως μετά το χρονικό ορόσημο της 21ης Αυγούστου, επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις των επιτελών του Μαξίμου που ρίχνουν… δίχτυα στο Ποτάμι για παν ενδεχόμενο και συγκεκριμένα για την περίπτωση που οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρήσουν από τη συγκυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ερώτηση «εάν θα αντέξει η κυβέρνηση», προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απάντησε ότι η σημερινή κυβέρνηση «είναι μακράς πνοής» και πως θα ολοκληρώσει με επιτυχία την τετραετία, έχοντας βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία έπειτα από οκτώ χρόνια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα σε πλήρη αναντιστοιχία με την εκτεταμένη λαϊκή δυσαρέσκεια που διαπερνά τη χώρα μετά τις Πρέσπες εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό κέρδος και όχι πολιτικό κόστος από τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και πως θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, παραμένει ερώτημα αν ο Πάνος Καμμένος θα εκπροσωπήσει ως υπουργός Αμυνας την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για την πρόσκληση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή θα είναι απών και στη θέση του θα πάει ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης, που χαρακτήρισε τη συμφωνία ιδιαίτερα θετική. Ο κ. Κουβέλης θεωρεί επίσης ότι θα είναι αυξημένος ο αριθμός των ψήφων υπέρ της συμφωνίας, καθώς -όπως είπε- θα υπάρξουν βουλευτές από άλλες δυνάμεις που θα την ψηφίσουν όταν φτάσει προς κύρωση στη Βουλή.

O ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τώρα γέφυρες στο Ποτάμι

Χέρι χέρι με τον Σταύρο Θεοδωράκη πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό και ύμνοι εκτοξεύονται από την πλευρά Μαξίμου προς το Ποτάμι, το οποίο δεν αποκλείεται να αποτελέσει προσεχώς τον νέο κυβερνητικό εταίρο. ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι άλλωστε ταυτίζονται απόλυτα στην ατζέντα του «αριστερού φιλελευθερισμού» σε μια σειρά από θέματα, που ξεκινούν από τα «δικαιώματα των γκέι» και φτάνουν ως τις εθνικές παραχωρήσεις.

Σε αυτό το πνεύμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έσταζε μέλι για τον κ. Θεοδωράκη, με αφορμή τη υποστηρικτική στάση που κράτησε για την ταπεινωτική συμφωνία με την οποία η ΠΓΔΜ μετονομάστηκε σε «Βόρεια Μακεδονία» με ελληνική σφραγίδα. «Ο κ. Θεοδωράκης, με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα και με πολύ μεγάλη πολιτική γενναιότητα, παρά τις γνωστές διαφορές που έχει με την κυβέρνηση, λειτούργησε και τοποθετήθηκε από θέση αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίσει τίποτα άλλο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποθεώνοντας τον επικεφαλής του Ποταμιού.

«Μηνύματα» προς τα Σκόπια μέσω… Ινδίας

Με αναφορές στο Σκοπιανό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό έγιναν οι συναντήσεις τους με τον Ινδό πρόεδρο Ραμ Ναθ Κοβίντ, καθώς η Ινδία είναι χώρα που είχε αναγνωρίσει με το συνταγματικό τους όνομα τα Σκόπια.

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ και ευνοούμε τη ΝΑΤΟική και ευρωπαϊκή της προοπτική. Τούτο, όμως, προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Οπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η πρόσκληση προς ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. προϋποθέτουν την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον πρόεδρο της Ινδίας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «επιδεικνύουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη γεωπολιτική σκηνή, λύνουμε χρόνια προβλήματα στη γειτονιά μας». Μίλησε για μια «σημαντική συμφωνία», προσθέτοντας ότι «από εδώ και στο εξής και η χώρα σας, η Ινδία, δεν θα ονομάζει τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά με τη νέα της ονομασία, ως “Βόρεια Μακεδονία”».

Την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Ινδίας στις θέσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά την αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε στον Ινδό πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή τους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα