Στο Λουξεμβούργο με μια βαλίτσα γεμάτη θυσίες!

Ο Τσακαλώτος θα παρουσιαστεί στο Eurogroup «συμμορφωμένος» για να  πάρει την τελευταία δόση του ESMΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Με «όπλο» τη θετική έκθεση συμμόρφωσης με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης θα μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λουξεμβούργο για το μεθαυριανό κρίσιμο Eurogroup, προσδοκώντας συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.
Ηδη 60 προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί, τουλάχιστον 23 βρίσκονται στην τελική ευθεία και προβλέπεται να κλείσουν σήμερα ή αύριο, ενώ τα 3-5 που παραμένουν σε εκκρεμότητα έχει εξηγηθεί στους τεχνοκράτες των δανειστών ότι είναι ζητήματα τεχνικής φύσης που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, αλλά θα απαιτηθεί χρόνος για να ολοκληρωθούν.

Εκκρεμότητες

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων αυτών περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, η μετεγκατάσταση υπηρεσιών από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και η μεταφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στην Τράπεζα Αττικής.

Χθες ο κ. Τσακαλώτος και οι υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη με τους τεχνοκράτες των δανειστών τις τελευταίες εκκρεμότητες για την έκθεση συμμόρφωσης.

Η ατζέντα

Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του μεθαυριανού Eurogroup, η οποία προβλέπει: «Θα αποτιμηθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης (και τελικής) αξιολόγησης.
Η αποτίμηση θα επιτρέψει στους υπουργούς να λάβουν αποφάσεις για όλα τα αναγκαία στοιχεία, που θα διασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Τα στοιχεία αυτά σχετίζονται με το πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα, το ύψος της τελικής δόσης του ESM και τα πιθανά μέτρα για το χρέος.

Το Eurogroup αποτύπωσε τα μέτρα για το χρέος στην απόφασή του τον Ιούνιο του 2017».
Η τελευταία δανειακή δόση αναμένεται να κυμανθεί από 11,7 έως 18 δισ. ευρώ. Εκτενής συζήτηση θα γίνει, μεταξύ άλλων, για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023, για την προβλεπόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα παρουσιάσουν οι θεσμοί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα