Ρεπερτόριο με έργα Ελλήνων συνθετών στη Λυρική

Το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής για τη σεζόν 2018-2019Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μ ια σειρά από νέα έργα-παραγγελίες σε Ελληνες συνθέτες είναι η «ραχοκοκαλιά» του προγράμματος της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη σεζόν 2018-2019, όπως ανακοινώθηκε χθες. Ακολουθώντας πιστά τις αρχές τους, οι υπεύθυνοι της Εναλλακτικής Σκηνής, με προεξάρχοντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αλέξανδρο Ευκλείδη, σχεδίασαν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που επιχειρεί να καλύψει χωρίς αισθητικές και ιδεολογικές προκαταλήψεις ένα ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου του μουσικού θεάτρου.

Η έναρξη της νέας καλλιτεχνικής σεζόν θα γίνει με μια ενδιαφέρουσα διασκευή των «Βατράχων» του Αριστοφάνη, μέσα από το άκρως ανατρεπτικό χιούμορ του εκκεντρικού ντουέτου Opera Chaotique και της ομάδας κουκλοθεάτρου Merlin (13/10), με το έργο να μεταφέρεται στη σημερινή εποχή. Η σπουδαία Λένα Πλάτωνος θα μας παρουσιάσει το μουσικό παραμύθι «Το αηδόνι του Αυτοκράτορα» σε μια ενδιαφέρουσα παραγωγή, όπου η όπερα «συνομιλεί» με τα κινούμενα σχέδια (από τις 17/10). Στις 3 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η όπερα σύγχρονου ρεπερτορίου του Ούντο Τσίμερμαν «Λευκό ρόδο», με ερμηνευτές τους Χρήστο Κεχρή και Αφροδίτη Πατουλίδου, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Τζον Κάρνεϊ «Once», ο απόλυτος θρίαμβος του Μπρόντγουεϊ, που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα.

Ιστορία αγάπης

Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία αγάπης, η οποία ζωντανεύει επί σκηνής σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Μαρίνα Σάττι και Απόστολος Ψυχράμης.

Στις 25 Ιανουαρίου 2019 η ομάδα The Medium Project θα ανεβάσει την νέα όπερα δωματίου του συνθέτη Γιώργου Δούση σε λιμπρέτο του Ερρίκου Ιψεν «Εντα Γκάμπλερ», ενώ τον Φεβρουάριο ο Χαράλαμπος Γωγιός θα καταπιαστεί με ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά θέματα των παιδικών χρόνων μας, τη σειρά «Κάντι Κάντι».

Πρόκειται για τη νέα όπερα με τίτλο «Ο θάνατος του Αντονι», όπου τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια συναντούν τα γραπτά του Σλαβόι Ζίζεκ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η οπερατική μεταφορά του έργου «Κερένια Κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα (από τις 07/03), αλλά και η όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου «Οράματα και θάματα», η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ιωάννη Μακρυγιάννη (από τις 05/04). Τι έχει ετοιμάσει η Εναλλακτική Σκηνή στον τομέα των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων;

Ανάμεσα στα εκπαιδευτικά που ξεχωρίζουν είναι το εργαστήρι θεάτρου και μουσικής, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες έχουν αποφυλακιστεί και βρίσκονται σε διαδικασία επανένταξης, το πρόγραμμα θεάτρου και μουσικής, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», ενώ τη νέα χρονιά εγκαινιάζεται και ένα εργαστήριο μουσικής στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης (Φυλακές Διαβατών), το οποίο θα «τρέχει» παράλληλα με τα προγράμματα που γίνονται αντιστοίχως σε Κορυδαλλό και Ελεώνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα