Φόνος τελικά η «αυτοκτονία» Τσαλικίδη

Δίωξη της Εισαγγελίας με καθυστέρηση 13 χρόνια για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεσηΔεκατρία χρόνια μετά τον θάνατο του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος συνδέθηκε με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που είχε συνταράξει την κυβέρνηση Καραμανλή, έρχεται η δικαίωση για την οικογένειά του. 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά αγνώστων, ανατρέποντας τα έως τώρα δεδομένα, καθώς ο θάνατός του είχε χαρακτηριστεί αυτοκτονία. Η υπόθεση είχε μπει δύο φορές στο αρχείο, παρά τις προσπάθειες των συγγενών του να αποδείξουν πως ο άνθρωπός τους δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε μέσα στο διαμέρισμά του στον Κολωνό, το 2005.

Η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για σκηνοθετημένη δολοφονία, που συνδεόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τα χρόνια που ακολούθησαν μια εισαγγελική και μια κύρια έρευνα σφράγισαν τον φάκελο της υπόθεσης με την ένδειξη «αρχείο». Η πρώτη την περίοδο 2005-2006 και η δεύτερη, συμπληρωματική έρευνα, τη διετία 2012-2014. Μάλιστα, ο τότε εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, αν και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Κώστας Τσαλικίδης αυτοκτόνησε, έκρινε ότι ο θάνατός του συνδεόταν αιτιωδώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Επιπλέον, δύο ιατροδικαστές είχαν εκφράσει την άποψη πως η αιτία θανάτου του νεαρού άνδρα δεν είχε διασαφηνιστεί πλήρως, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο, όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Στο Ευρωδικαστήριο

Η υπόθεση μπήκε πάλι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, από την Εισαγγελία Εφετών, τον Νοέμβριο του 2017, μετά τη δικαίωση των συγγενών του άτυχου άνδρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Με απόφασή του, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωση των συγγενών του, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Επιδίκασε, μάλιστα, και ποσό 50.000 ευρώ στην οικογένεια. Το νήμα της υπόθεσης θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τον χώρο εργασίας του νεαρού άνδρα, που εμφανίζεται να ήταν ο υπεύθυνος για τη διεκπεραίωση των μοιραίων αναβαθμίσεων του δικτύου τον Αύγουστο του 2004, όταν εισήχθη ο παράνομος κώδικας, ο οποίος λειτούργησε ως «δούρειος ίππος» για την παρακολούθηση του Κ. Καραμανλή, μελών της κυβέρνησής του αλλά και άλλων πολιτικών πρώτης γραμμής, ατόμων που φέρεται ότι συνδέονται με την τρομοκρατία, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα