Κοροϊδία από τους δανειστές στο Eurogroup

Μας δίνουν ψίχουλα με αντάλλαγμα τη διαιώνιση της λιτότητας. Τι αποφάσισε το Eurogroup

Διατηρούνται τα (ματωμένα) πλεονάσματα έως το 2060 Επιμηκύνονται τα δάνεια μόνο για δέκα χρόνια Δεκαετής περίοδος χάριτος για τα τοκοχρεολύσια «Κουτσουρεμένη» η υπερδόση στα 15 δισ. 

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΤΑ ΤΑΡΑΞΕΙ ΟΛΑΗ Θέση μας: Να τοποθετηθεί καθαρά η Πειραιώς

Διαβάστε επίσης:

Κουβέντα για την ταμπακέρα από τη Ν.Δ.

Μακρόν: Πισίνα για… μένα, λιτότητα για τους άλλους!

«Είμαστε Σλάβοι και μιλάμε νοτιοσλαβική γλώσσα»

«Μέτωπο» της Αυτοδιοίκησης κατά της συμφωνίας

Ουρές στον Λαγκαδά για τον θαυματουργό Τίμιο Σταυρό

«Η ΝΔ θα καταψηφίσει το deal Τσίπρα – Ζάεφ»

Φόνος τελικά η «αυτοκτονία» Τσαλικίδη

«Η ΝΔ θα καταψηφίσει το deal Τσίπρα – Ζάεφ»

Κοροϊδία από τους δανειστές στο Eurogroup

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Υστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση 9,5 ωρών, η οποία εξελίχθηκε σε θρίλερ εξαιτίας της άκαμπτης στάσης που κρατούσε η Γερμανία, το Eurogroup κατέληξε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου. Οπως αναμενόταν, πρόκειται για μια συμφωνία που κρατά την Ελλάδα δεμένη στη «θηλιά» των δανειστών τουλάχιστον έως το 2060, χωρίς να λύνει το πρόβλημα του χρέους. Επιπλέον, η χώρα θα περνά από αυστηρούς τριμηνιαίους ελέγχους τουλάχιστον έως το 2022, ώστε να διασφαλιστεί ότι πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως (και 2,2% την περίοδο 2023-2060 κατά μέσο όρο) και ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Η διάρκεια της επιμήκυνσης του ευρωπαϊκού δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου, το ύψος της τελευταίας δόσης από το 3ο Μνημόνιο και το τελικό ποσό του «μαξιλαριού» διαθεσίμων ήταν τα τρία αλληλένδετα θέματα που μετέτρεψαν τη συνεδρίαση σε θρίλερ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς εμφανίστηκε με χαμόγελο στο Λουξεμβούργο, αλλά, μόλις ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σήμανε το καμπανάκι για την έναρξη της συνόδου, έδειξε τις άγριες διαθέσεις του και αποδείχθηκε… άξιος διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας τον συνδυασμό 10ετούς επιμήκυνσης, μεγάλης δόσης και σημαντικού «μαξιλαριού» διαθεσίμων. Ετσι, ο κ. Σεντένο αναγκάστηκε τελικά να διακόψει τις εργασίες για την Ελλάδα λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα. Ακολούθησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε διμερές επίπεδο μεταξύ του κ. Σολτς και του Γάλλου ομολόγου του Μπρουνό Λεμέρ, ενώ στη συνέχεια μετείχε στις διαβουλεύσεις και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το Eurogroup ξανάρχισε λίγη ώρα αργότερα, για να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, ενώ στη συνέχεια υπήρξε νέος γύρος επαφών στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο έδωσε μάχη για παράταση και επιμήκυνση των περίπου 100 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF κατά λιγότερο από 10 χρόνια, με «αντάλλαγμα» αυξημένη χρηματοδότηση. Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία πρότεινε, με την υποστήριξη του κ. Σεντένο, επιμήκυνση κατά περισσότερα από 10 χρόνια και ιδανικά για 15 έτη, με παράλληλη εκταμίευση δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ. Τελικά, οι διαβουλεύσεις καρποφόρησαν με επικράτηση της γαλλικής πρότασης γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε οι 19 υπουργοί της ευρωζώνης επέστρεψαν στην αίθουσα της Ολομέλειας και λίγη ώρα αργότερα οριστικοποίησαν τη συμφωνία. Νωρίτερα είχε συμφωνηθεί ότι τα κέρδη ύψους 5 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα θα καταβληθούν σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις των 500.000.000 ευρώ προς την Ελλάδα, εφόσον τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ χαιρέτισε την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου και δήλωσε ότι θα μετέχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Μάλιστα θα στείλει κλιμάκιό του στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, για να ολοκληρώσει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, βάσει της οποίας θα καταρτιστεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Πάντως, η στάση του κ. Σολτς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κόμματός του, δηλαδή των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και του συμπατριώτη του προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν, που καλούσαν το Eurogroup να καταλήξει σε «αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα» και αποφάσεις με μακρόπνοο ορίζοντα για αποτελεσματικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παράθυρο από τον ESM για μείωση του αφορολογήτου πριν από το 2020!

Να παραμείνει η Ελλάδα στα δεσμά της σκληρής λιτότητας, υλοποιώντας τα ήδη ψηφισμένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, και διατηρώντας τις δημόσιες δαπάνες σε χαμηλά επίπεδα, θέλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για τη μεταμνημονιακή περίοδο.
Στην ετήσια έκθεση του ESM, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, το κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι είναι δεδομένη η μείωση των συντάξεων από το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου ορίου «από το 2020, αν τελικά δεν έρθει νωρίτερα». Επιπλέον, αναφέρεται ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ η προχθεσινή έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση θεωρούσε δεδομένη την ενεργοποίηση των αντίμετρων. Ο ESM ζητάει επίσης να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων την προσεχή διετία, σημειώνοντας: «Τα αρχικά αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών».

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σχολίασε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το πέμπτο success story του EFSF και του ESM, «εάν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο».
Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί, απέδωσαν πέρυσι 6,7% του ΑΕΠ σε όρους εξυπηρέτησης του χρέους.

Υπό την «εποπτεία» των τροϊκανών και οι εξελίξεις για τον Γεωργίου!

Η υπόθεση του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) Ανδρέα Γεωργίου θα ταλανίζει τη χώρα ακόμα και μετά τα Μνημόνια, καθώς οι δανειστές θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας!

Το ενδιαφέρον των πιστωτών για τον εκλεκτό τους είναι τόσο μεγάλο, που από χθες το πρωί κιόλας οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group) συμπεριέλαβαν το θέμα στο προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup με την εξής επισήμανση: «Υπενθυμίσαμε ότι οι νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ είναι θέμα έντονης ανησυχίας. Επίσης, υπάρχει ανησυχία για τις νομικές διαδικασίες κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφορικά με την αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων.
Το Eurogroup συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι τα στοιχεία που επικύρωσε η Eurostat και κατατέθηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. από το 2010 είναι σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν σε όλα τα κράτη-μέλη. Το Eurogroup δίνει εντολή στους θεσμούς να συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων και να το ενημερώνουν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα