Ιταλία: Απειλεί να μποϊκοτάρει τη μίνι σύνοδο!

Τελεσίγραφο του Ιταλού πρωθυπουργού σε Τουσκ ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του Προσφυγικού. Επίθεση Σαλβίνι σε ΙσπανίαΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Βόμβα» στη μίνι σύνοδο της Κυριακής για το Μεταναστευτικό απείλησε να βάλει η Ιταλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας Τζουζέπε Κόντε να διαμηνύει ακόμα μία φορά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πως η Ρώμη δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Μη συμφωνώντας με προσχέδιο της κοινής απόφασης που διέρρευσε, η ιταλική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει την κυριακάτικη συνάντηση. Η ιταλική απειλή είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Ο Κόντε ανέφερε σχετικά πως τελικά στη σύνοδο της Κυριακής για το Μεταναστευτικό θα συζητηθεί αναλυτικά η ιταλική πρόταση μαζί με εκείνες των άλλων χωρών και ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, αλλά μόνο προφορική αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν.

Οι αιτούντες άσυλο

Η Ιταλία, που ζητούσε μεταξύ άλλων να καταργηθεί ο κανόνας βάσει του οποίου οι αιτούντες άσυλο που έχουν προωθηθεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μπορούν να σταλούν και πάλι στην πρώτη χώρα εισόδου τους, δεν ικανοποιήθηκε με το προσχέδιο, το πρώτο βασικό σημείο του οποίου αφορούσε τη μη λήψη «μονομερών και ασυντόνιστων μέτρων» από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Λίγο μετά τον Κόντε πόδι πάτησε και ο Ματέο Σαλβίνι, γενικός γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, επισημαίνοντας πως η Ισπανία δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που έλαβε για τη μεταναστευτική συμφωνία.

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε πως «η Ισπανία θα έπρεπε να πάρει 3.265 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία, ενώ υποδέχθηκε τελικά μόνο 325 ανθρώπους. Αρα μπορεί να δεχτεί και τα επόμενα τέσσερα πλοία με μετανάστες». Την ίδια ώρα, ανάλυση της εφημερίδας «Die Zeit» αναφέρει πως η Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα για το Προσφυγικό, ενώ ο διχασμός επιμένει στο Βερολίνο, με το CSU να λέει «όχι» σε συμφωνία σε βάρος των Γερμανών φορολογουμένων για να βοηθηθούν άλλες χώρες της ευρωζώνης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα