ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ!

Εντυπωσιακά στοιχεία από τον Αντ. Κουνάδη για τη γλώσσα μαςΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Η χρονική συγκυρία που επέλεξε το Ιδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» να διοργανώσει ειδικό συνέδριο για την εθνική ταυτότητα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Η Μακεδονία «βράζει» αυτή την εποχή, μετά την αναγνώριση μακεδονικού έθνους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Βράζει», διότι η συμφωνία υπεγράφη στους Ψαράδες, εκεί όπου το 1949 ο Νίκος Ζαχαριάδης κήρυξε τον αγώνα για την «αυτόνομη Μακεδονία».

Δεν θα μπορούσε, επίσης, να είναι καλύτερη η συγκυρία, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας, που περιλαμβάνει οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ρυθμίσεις για τα περιουσιακά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, άρση του εμπολέμου κ.λπ. Δεν θα μπορούσε, τέλος, να είναι περισσότερο ιδανική, διότι ολοκληρώνεται η οκταετής περιπέτεια των Μνημονίων, κατά τη διάρκεια των οποίων διαμορφώθηκε εκ νέου η ταυτότητα των Ελλήνων. Γνωριστήκαμε ξανά μεταξύ μας. Παρακολούθησα έως ένα σημείο το ενδιαφέρον συνέδριο (αποχώρησα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων), ωστόσο οφείλω να επισημάνω ότι εντυπωσιάστηκα. Εντυπωσιάστηκα κυρίως από την ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνη Κουνάδη, καθώς είναι ο πρώτος ηγέτης του ανώτατου ιδρύματος που μίλησε κατευθείαν στην καρδιά μου και φρονώ ότι μπορεί να μιλήσει στην καρδιά όλων των Ελλήνων. Τέτοιους θέλουμε! Ο κ. Κουνάδης μίλησε για την ελληνική γλώσσα και παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία για τη διαχρονικότητα, την ακτινοβολία και τη διείσδυσή της σε άλλες γλώσσες του κόσμου.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, από τις 6.000 λέξεις του λεξιλογίου του Ομήρου χρησιμοποιούνται σήμερα στην καθομιλουμένη 1.600! Να γιατί είμαστε παλαιός λαός, ιδού γιατί πρέπει να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού τούς ιστορικούς τίτλους μας και τα ονόματα, ιδού γιατί δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε «μακεδονικές γλώσσες». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουνάδη, από τις 4.900 ελληνικές λέξεις του Ευαγγελίου χρησιμοποιούνται περίπου οι 2.400! Το 65% των λέξεων της γαλλικής γλώσσας και το 85% των λέξεων της πορτογαλικής γλώσσας έχουν ελληνική ρίζα, ενώ 150.000 λέξεις της αγγλικής γλώσσας είναι «ελληνικής καταγωγής»! Ο Λούθηρος προχώρησε στη συγγραφή του συντακτικού της γερμανικής γλώσσας βασιζόμενος στο συντακτικό της αρχαίας ελληνικής. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών σημείωσε επίσης ότι στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και την Αυστραλία τα αρχαία ελληνικά είναι η υποχρεωτική δεύτερη ξένη γλώσσα, καθώς οι εκεί κυβερνήσεις έκριναν ότι η εκμάθησή της ανεβάζει το επίπεδο αντίληψης των μαθητών.
«Χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει σκέψη – με τις λέξεις σκεφτόμαστε» επεσήμανε ορθότατα ο κ. Κουνάδης, ο οποίος με τον ρωμαλέο λόγο του «κέρδισε» το απαιτητικό ακροατήριο των μελών του Ιδρύματος «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» και της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών. Η ομιλία του κ. Κουνάδη, σε συνδυασμό με την από στήθους ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου, που ήταν μια διακήρυξη κατά του ελιτισμού, σε συνδυασμό με την παρουσίαση των νέων ευρημάτων της έρευνας της MRB για τη «Διανέοσις», έφτασαν και περίσσεψαν για να θεωρώ την εκδήλωση αυτή άκρως επιτυχημένη.

Εχω, όμως, ακόμη έναν λόγο για να συγχαρώ την πρόεδρο του ιδρύματος για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της: Κάλεσε στο συνέδριο ως ομιλητή τον πρόεδρο μιας μικρής κοινότητας έξω από τη Φλώρινα, τον πολύτεκνο κ. Τάσκα, το πέμπτο παιδί του οποίου βάφτισε ως πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Τάσκας εξήγησε πώς σώζεις την εθνική ταυτότητα στα σύνορα. Και αποκάλυψε ότι ο κόσμος που πήγε στο Πισοδέρι την Κυριακή δεν ήταν 4.000, όπως είπε η ΕΛ.ΑΣ., αλλά 12.000. Και ότι δεν θα το βάλει κάτω. Ιδού, λοιπόν, τα στοιχεία της νέας ταυτότητάς μας, κι ας ακούγονται κλισέ. Ερχόμαστε από μακριά, μα και πάμε μακριά. Νιώθουμε μερικές φορές αξιολύπητοι, αλλά γρήγορα ξυπνάμε και γινόμαστε μεγαλειώδεις. Δεν είναι σπουδαίο;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα