ΟΥΤΕ ΓΕΛΙΟ ΟΥΤΕ ΔΑΚΡΥ

Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποταΑπό τον
Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Tο Eurogroup ολοκληρώθηκε και πλέον έχουμε το περίγραμμα και για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και για τη μεταμνημονιακή εποχή, που ξεκινά για τη χώρα μας από τον Αύγουστο. Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί εύκολα να βγάλει κανείς είναι οι διφορούμενες απόψεις σχετικά με το αποτέλεσμα της συμφωνίας. Αν κάποιος το κοιτάζει από την κυβερνητική σκοπιά, τότε βρίσκει λόγους για πανηγυρισμούς. Αν το κοιτάζει από την αντιπολιτευτική, τότε εστιάζει στο ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι περισσότερο. Ως άνθρωπος της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, οφείλω να σταθώ μόνο στα δεδομένα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος ούτε για διθυραμβικά σχόλια ούτε όμως και για δάκρυα. Υπάρχει μια συμφωνία που μπορεί να δώσει προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

Εννοείται ότι με την έξοδο από το πρόγραμμα δεν τελειώνουν οι υποχρεώσεις της χώρας, καθώς θα εφαρμοστεί αυστηρή εποπτεία με τριμηνιαίες επιθεωρήσεις, σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι των δανειστών και την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης, πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες, καθώς και αυτές μπορεί να καθορίσουν τη στάση των «αγορών». Η ουσία είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους «περνά» μέσα από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική για αρκετά χρόνια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουμε σε εποχές όπου υπήρχε πληθώρα παροχών και πλέον απαιτούνται στοχευμένες δράσεις για την προστασία των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα αρνητική, εφόσον όμως ως χώρα αποφασίσουμε συντεταγμένα να εστιάσουμε σε πρωτοβουλίες που μπορεί να στηρίξουν αποτελεσματικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, και γενικά να επενδύσουμε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση των επενδύσεων, στην εξωστρέφεια και στις αλλαγές που μπορεί να δώσουν ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δυνάμεις και στα «όπλα» που διαθέτουμε.

Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα, και αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε όλοι. Είναι η ώρα που πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, μέσα από συνέργειες και ήρεμο πολιτικό κλίμα. Η συμφωνία που επετεύχθη μπορεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα, που μέχρι πρότινος ήταν στο χείλος της καταστροφής, είναι σε θέση να ορθοποδήσει. Το αν θα τα καταφέρει τελικά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς.

Οι ευθύνες μάς βαραίνουν όλους και κανείς δεν έχει δικαίωμα πια να αναζητά δικαιολογίες για τη μέχρι σήμερα αρνητική πορεία της οικονομίας μας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, μπορούμε όμως να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να εξαντλήσουμε όποιες πιθανότητες ανάκαμψης μας δίνει η συμφωνία που ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει τη δράση του για τη στήριξη του Ελληνα επιχειρηματία και επαγγελματία, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε της αδράνειας ούτε και του εφησυχασμού.

*Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα