Οι νέοι της κρίσης

Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη σε Βουλή και κόμματαΑπό τη
Βάσω Κόλλια

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «Οι θέσεις και οι απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης». Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων Alco, με πρωτοβουλία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, σε νέους ηλικίας 15-29 ετών και σε δείγμα 1.500 ατόμων σε όλη την Ελλάδα.

Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα φαίνεται να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση, ώστε να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο δείκτης προσδοκίας είναι θετικός (σε ποσοστό 54%) και ότι τα θετικά συναισθήματα υπερισχύουν των αρνητικών (ειδικά στους νέους 15-16 και 17-20 ετών), όμως η ένταση της απογοήτευσης και των αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμητή για νέους ανθρώπους.

Η ελληνική νεολαία χαρακτηρίζεται από έντονα ανθρωποκεντρική προσέγγιση και αντίληψη. Τόσο σε επίπεδο αξιών (όπου υπερέχουν η αξιοπρέπεια, η φιλία και η αλληλεγγύη) όσο και σε επίπεδο προτεραιοτήτων (όπου προσωπική ζωή και φίλοι υπερτερούν επαγγελματικής προοπτικής και δικαιωμάτων) φαίνεται ότι πυρήνας της κοινωνικής προσέγγισης των νέων είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις (πιθανότατα και ως αντίβαρο στην υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα), με την επαγγελματική προοπτική και την επιδίωξη της επιτυχίας. Ως πιο σημαντική αξία θεωρούν την αξιοπρέπεια, σύμφωνα με ποσοστό 99%, τη φιλία με 97%, την αλληλεγγύη με 94%, ενώ σε υψηλό ποσοστό, που φθάνει το 81%, είναι η πατρίδα. Επιβεβαιώνεται, ακόμη μία φορά, η χαμηλή εμπιστοσύνη της νεολαίας στο πολιτικό σύστημα. Μόνος θεσμός που εμπιστεύονται οι νέοι καθολικά είναι η οικογένεια (99%), ενώ πολύ θετικά είναι τα ποσοστά και για τον εθελοντισμό και οριακά θετικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις (50%).

Στον αντίποδα, πολιτικά κόμματα, Κοινοβούλιο και συνδικαλισμός βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, με πολύ υψηλά αρνητικά ποσοστά. Συγκεκριμένα, μόλις το 7% των νέων δηλώνει εμπιστοσύνη στα κόμματα και το 9% στη Βουλή. Οι νέοι διαφωνούν με τις πρακτικές των «μπαχαλάκηδων» – «αναρχικών», με το 74% να θεωρεί παραβάτη κάποιον που πετά πέτρες σε μια βιτρίνα τράπεζας ή άλλης υπηρεσίας και μόνο το 13% να τον θεωρεί επαναστάτη.

Επίσης, χαρακτηριστικό της αντίληψης των νέων για το πολιτικό σύστημα είναι ότι η πλειονότητα όσων είναι 15-20 ετών θεωρεί πιο σημαντική την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στα 17 από το δικαίωμα ψήφου στην ίδια ηλικία.
Οι νέοι θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως ήταν και το αναμενόμενο, την ανεργία και ακολουθούν η κακή οικονομική κατάσταση αλλά και το ξεπερασμένο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

Επειδή πολύ φοβάμαι ότι η θέση και το ειδικό βάρος της νέας γενιάς έχουν αλλάξει στις μέρες μας, καθώς θεωρούνται συχνά ως ένα περίπλοκο και δυσεπίλυτο κοινωνικό πρόβλημα ανάμεσα στα τόσα άλλα, έρευνες σαν αυτή που έκαναν οι Ελληνες Πρόσκοποι αποκτά ιδιαίτερη αξία. Διότι είναι μια έρευνα που προσπαθεί και επιτυγχάνει μια ολιστική προσέγγιση των τάσεων και των απόψεων της νέας γενιάς της χώρας μας την περίοδο της κρίσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα