Τίποτε δεν τελείωσε, τώρα αρχίζουν όλα!

Εάν τελικά έλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία, πρέπει  να καταψηφισθεί

Από τον
Κωνσταντίνο Χολέβα

Τίποτε δεν τελείωσε για τη Μακεδονία μας. Τώρα αρχίζει ο αγώνας για να μην κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η επιβλαβής και ετεροβαρής συμφωνία, η οποία υπεγράφη στις Πρέσπες. Τα βήματα είναι τα εξής και κάπου μπορεί -και εύχομαι- να υπάρξει εμπόδιο.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο λαός των Σκοπίων θα εγκρίνει τη συμφωνία στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου. Εστω κι αν ο Ζάεφ χαρακτηρίσει συμβουλευτική και όχι δεσμευτική τη λαϊκή ετυμηγορία, θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει εάν βρει απέναντί του μια σημαντική πλειοψηφία.
Είναι, επίσης, δύσκολο να επιτύχει τη συνταγματική αναθεώρηση, διότι απαιτούνται τα 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου. Ο Ζάεφ ελέγχει μετά βίας το 50% συν κάτι.

Εάν τελικά η συμφωνία έλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, πρέπει να καταψηφισθεί. Τότε θα είναι νομικώς άκυρη. Και θα αποφύγουμε την ταπείνωση να αναγνωρίσουμε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Θα αποφύγουμε τον εξευτελισμό να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία μας, τα ονόματα των μουσείων μας, τα τραγούδια μας, οι ονομασίες των προϊόντων μας.

Η συριζαϊκή Αριστερά περίμενε πολλά χρόνια αυτήν την αναγνώριση, μας λέει ο Νίκος Φίλης. Ενώ το ΚΚΕ, επιδεικνύοντας σύνεση, έχει αποστασιοποιηθεί από τα τραγικά λάθη του στο μακεδονικό ζήτημα, η κυβερνώσα Αριστερά εμπνέεται από τους «Σλαβομακεδόνες» αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού της περιόδου 1946-1949. Ενώ εμείς στα εφηβικά χρόνια μας διαβάζαμε για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, τον Παύλο Μελά και για τα «Μυστικά του Βάλτου», εκείνοι μεγάλωσαν θαυμάζοντας τον Τίτο, ο οποίος κατασκεύασε το «μακεδονικό έθνος», και τον Στάλιν, ο οποίος είπε στον Βούλγαρο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ: «Δεν υπάρχει συνείδηση μακεδονικού έθνους. Αλλά όπως κατασκευάσαμε έθνος Λευκορώσων, έτσι και ο Τίτο θα κατασκευάσει έθνος Μακεδόνων».

Επιδεικνύουν βιασύνη, ασεβούν προς τις διαμαρτυρίες και την πικρία της μεγάλης πλειονότητας του λαού μας και συλλαμβάνονται συνεχώς αδιάβαστοι. Χαρακτηριστικά, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι ακόμη και η φράση «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» θα θεωρείται έκφραση αλυτρωτισμού. Δηλαδή, ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, που έλεγε αυτήν τη φράση, θα καταγράφεται στα νέα σχολικά βιβλία ως... Ελληνας ακραίος εθνικιστής και πολεμοχαρής; Ας σοβαρευτούμε λίγο. Και ας διαβάσει προσεκτικά ο κ. Φίλης τις Συνθήκες του 1912-1913 για να δει ότι με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων δεν διανεμήθηκαν τα εδάφη της Μακεδονίας, αλλά οι ευρωπαϊκές επαρχίες της Οθωμανικής Τουρκίας. Οτι η Ελλάς ελέγχει μόνον το 51% της ιστορικής Μακεδονίας είναι ανακριβές. Πουθενά στη Συνθήκη του Λονδίνου (Μάιος 1913) ή στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (Ιούλιος 1913) δεν γίνεται τριχοτόμηση της Μακεδονίας.

Με τη βοήθεια του Θεού θα απορρίψουμε την απαράδεκτη συμφωνία.

*Πολιτικός επιστήμων