Τα έκανε πάλι μούσκεμα η Δούρου – Για δεύτερη μέρα «πνίγηκε» η Μάνδρα

Πλημμύρες και σοβαρά προβλήματα στην Αττική και τη Θεσσαλία άφησε πίσω της η «Νεφέλη»Η «Νεφέλη», η κακοκαιρία που θα μας ταλαιπωρήσει και σήμερα – όχι όμως με την ένταση των πρηγούμενων ημερών-, έδειξε και χθες τα δόντια της σε πολλές περιοχές της χώρας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης διακόπηκε το απόγευμα και στα δύο ρεύματα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πειραιώς, από τη Χαμοστέρνας έως την Πέτρου Ράλλη, ενώ στην Αττική Οδό πραγματοποιήθηκαν εκτροπές της κυκλοφορίας στο ύψος της εξόδου Ε8 προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς Ελευσίνα. 

Αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις βρέθηκαν και οι οδηγοί που κινούνταν στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος του Σχιστού, ενώ για δεύτερη μέρα δοκιμάστηκαν οι κάτοικοι της Μάνδρας (βλέπε ρεπορτάζ παραπλεύρως). Στον νομό Μαγνησίας και ειδικότερα στις περιοχές Κανάλια, Κερασιά και Καμάρες η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και διασώσεις ζώων. Προβλήματα καταγράφηκαν και στον Αγιόκαμπο στη Λάρισα. Χωράφια και δρόμοι πλημμύρισαν και σε χωριά του Δήμου Αγιάς, όπως η Αμυγδαλή και το Καλαμάκι. 

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σήμερα τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, τη Θεσσαλία, το Ιόνιο και το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ σταδιακά και μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. 

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Η θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο της Αττικής θα κυμανθεί από 21 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση την Παρασκευή, οπότε αναμένονται τοπικές βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. 

Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και μόνο στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο, κυρίως στα ηπειρωτικά. Το Σάββατο και την Κυριακή ο υδράργυρος θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα βρέξει μόνο στα ορεινά.

Στον κόσμο της η Δούρου, μιλά για ρεκόρ στα έργα!

Επτά μήνες μετά την απόλυτη τραγωδία στην περιοχή της Μάνδρας, όπου από τις φονικές πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 24 άνθρωποι, ο εφιάλτης επανήλθε… Τα τελευταία 24ωρα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, οι κάτοικοι της περιοχής περνούν δύσκολες στιγμές. Τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ ο κεντρικός δρόμος της Μάνδρας μετατράπηκε σε χείμαρρο, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Την ίδια στιγμή η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση την… κλιματική αλλαγή! Και, σαν να μην έφτανε αυτό, σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια αναφέρει ότι (άκουσον άκουσον) «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα»…

Χωρίς καμία υπερβολή, πλέον οι κάτοικοι της Μάνδρας βρίσκονται σε πανικό κάθε φορά που πέφτει η πρώτη ψιχάλα! Νιώθουν ξεχασμένοι από την Πολιτεία και η οργή τους ξεχειλίζει. Την Τρίτη, με το που ξεκίνησε η δυνατή βροχή, ανέβηκαν στα βουνά και στις ταράτσες των σπιτιών τους, καθώς φοβούνται για τη ζωή τους. Το τελευταίο διήμερο η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Και ενώ τα διαχρονικά λάθη και η ολιγωρία στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων «πνίγουν» τη Μάνδρα, η Ρένα Δούρου φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη και σπεύδει να… κουνήσει το δάχτυλο σε αυτούς που επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής. Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας γίνεται λόγος για «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ τονίζεται ότι κανείς δεν αναζητεί ευθύνες από άλλους περιφερειάρχες. Η Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίζει τη στάση αυτή «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών».

Ν.Δ.: «Επτά μήνες δεν έκαναν τίποτα»

Στη διαπίστωση ότι στους επτά μήνες που μεσολάβησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου στη Μάνδρα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα απολύτως αντιπλημμυρικό έργο ή έστω κάποια προληπτική παρέμβαση κατέληξαν τα μέλη του κλιμακίου της Ν.Δ. που επισκέφθηκε χθες την πολύπαθη περιοχή. Και αυτή, λένε στην Πειραιώς, είναι η αιτία που η περιοχή επλήγη και πάλι από τη χθεσινή ισχυρή βροχή που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων «με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου».

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας και Βασίλης Οικονόμου συναντήθηκαν με τη δήμαρχο Ιωάννα Κριεκούκη, η οποία τους επιβεβαίωσε την κρατική αδράνεια. Στο πλαίσιο αυτό η Ν.Δ. αποφάσισε να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση προς την κυβέρνηση ζητώντας άμεση ενημέρωση για τους λόγους της απαράδεκτης καθυστέρησης στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση της Ν.Δ. στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί προς έγκριση και έλεγχο ένα από τα προς κατασκευή αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να ζητηθεί η επίσπευση της αποφάσεώς του.

Διαβάστε επίσης:

►Η δήμαρχος ήταν στον… Μαρινάκη

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα